Morgen zal het al veertig jaar geleden zijn dat Rudy Pevenage in de Tour de rit naar Metz heeft gewonnen. Voorlopig moet hij de gele trui nog aan Yvon Bertin laten, maar ’s anderendaags neemt hij voor meer dan een week het geel. Daarna zal hij de leiderstrui moeten afstaan aan Bernard Hinault, maar hij zal uiteindelijk toch de groene trui en de rode trui voor de tussensprinten winnen.

Rudy Pevenage stelde in januari van 2020 officieel zijn biografie “Der Rudy” voor. Voor zover ik kan nagaan (want ik heb het boek zelf nog niet gelezen), heeft hij het daarin niet zozeer over zijn eigen carrière als wielrenner, maar wel over zijn loopbaan als vertrouwensman van het Oost-Duitse wonderknaapje Jan Ullrich. Het boek viel dan ook niet bij iedereen in de smaak.

Enkele grote namen zoals Eddy Merckx  stuurden hun kat naar de persvoorstelling, maar Pevenage laat zich niet doen door de kritiek.

“Er hebben een paar vedetten afgezegd door de verhalen in de pers. Ik kan dat niet goed begrijpen, maar iedereen moet doen wat hij wil. Ik geniet toch van deze avond”, zegt Pevenage.

Johan Bruyneel, de ploegleider van Lance Armstrong, reageerde Johan Bruyneel bijzonder giftig op Twitter met de tweet: “Rudy, het is allemaal de schuld van Lance en mij. We hebben je gedwongen dit te doen”. Zo verwees hij spottend naar uitspraken van Pevenage in het verleden, b.v. in de onlangs nog eens heruitgezonden Sporza-documentaire over Jan Ullrich.

“Dat is ook zo”, houdt Pevenage zijn visie op de feiten vol. “Ze zijn veel te arrogant geweest. Ze wilden de koning zijn op een eiland, sorry.”

“Ik kijk niet naar de negatieve reacties. Ik ben bereid om op alle kritiek in te gaan, want ik weet dat ik zal winnen. Dat is het probleem.” Aldus Rudy Pevenage op de website van Sporza.

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: Rudy Pevenage wint de rit naar Metz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.