Ook de bolletjestrui voor de beste klimmer werd geïntroduceerd in de Tour de France van 1975 en de reden dat ze er zo uitzag, kwam van sponsor Chocolat Poulain, de verpakkingen van dit Franse chocolademerk hadden namelijk deze aanblik. Nu is het een gegeerde kleinood maar in die aanvangsfase werd er een beetje de draak mee gestoken. Lieuwe van der Molen weet er alles van op sportgeschiedenis.nl

“Joop Zoetemelk had in de Tour van 1975 de – destijds twijfelachtige – eer de eerste renner te zijn die zich mocht hullen in het witte shirt met felrode stippen. Media schreven toentertijd zelfs over Joop Zoetemelk als ‘de clown’. Gunstig was de trui hem ook al niet gestemd, op de wielerbaan van Roubaix kwam Zoetemelk in de bolletjestrui ruim een minuut later binnen dan zijn concurrenten voor het eindklassement. De Telegraaf kopte: ‘Clown kon niet lachen’. Onze Joop zal dan ook blij zijn geweest dat Lucien van Impe het die Tour had voorzien op zijn clownspak. De Belgische klimlegende won in 1975 uiteindelijk het bergklassement en daarmee ook de eerste bolletjestrui.”

Nog een paar opmerkingen: toen Richard Virenque Lucien Van Impe voorbijstak wat het behalen van het aantal bolletjestruien betreft, bracht dit een hele discussie op gang over de manier van punten geven. Door in het begin van de Ronde te gul met punten om te springen op molshopen kon ook een minder getalenteerde klimmer immers de eindzege behalen. Er zijn buiten Virenque nog veel ergere voorbeelden te vinden: Anthony Charteau b.v., tevens het bewijs dat die hervorming niet onmiddellijk na de zevende overwinning van Virenque werd ingevoerd, want dit was zes jaar later!

Het bewijst overigens ten overvloede dat het belachelijk is de beste klimmer aller tijden af te toetsen aan de hand van het aantal behaalde bolletjestruien. Lucien Van Impe was immers reeds twee maal uitgeroepen tot beste klimmer vooraleer de bolletjestrui werd ingevoerd! Blijkbaar worden die overwinningen meegeteld wat het aantal bolletjestruien betreft, maar dat is dus in principe fout. Vandaar ook een typische strikvraag op wielerkwissen: “Hoeveel keer heeft Federico Bahamontes (wellicht de meest legendarische klimmer) de bolletjestrui behaald?” Geen enkele keer natuurlijk, want ze bestond gewoonweg nog niet. Hij is wel, net als zijn grote fan Lucien Van Impe, zes keer bergkoning geworden…

Ronny De Schepper

(met dank aan Jan De Smet om mij opmerkzaam te maken op bovenstaande foto)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.