Vandaag is het vijftien jaar geleden dat de Engelse wielrenner Clive Parker is overleden. Ik zal eerlijk zijn, eigenlijk heb ik niets speciaals te vertellen over deze typisch “insulaire” renner, die zelden buiten Groot-Brittannië heeft gereden. De beide fotootjes die ik van hem had, werden echter door de Wielersite niet aanvaard wegens “te weinig pixels” en daarom heb ik maar besloten ze op mijn blog te plaatsen.

30 clive parker

Als liefhebber won Parker in 1948 een wedstrijd in “Greater London” en eveneens in de rittenkoers Brighton-Glasgow, waar hij zesde werd in het eindklassement na zijn eveneens nobele onbekende landgenoten Tom Saunders, Allan Howard Clarke, Norman Jones en Jeff Clarke en zowaar ook een Amerikaan, Hugh Starrs (foto 1).
In 1949 nam hij dan toch deel aan de Ronde van Polen met een zesde plaats in de tiende rit als opvallendste prestatie. In eigen land won hij opnieuw die wedstrijd in Londen en een rit in Brighton-Glasgow. Hij voegde er ook nog een overwinning in Staffordshire aan toe, die hij het jaar daarop nogmaals op zijn palmares schreef.
In 1951 werd hij prof bij Dayton en won opnieuw een wedstrijd in Londen, deze keer echter onbegrijpelijkerwijs “Le Grand Prix de la Bastille” genaamd. In 1952 stapte hij over naar het Hercules team, waarvoor hij de rest van zijn carrière zou koersen. Zo werd hij in 1953 vijfde in de Daily Express Tour of Britain (met twee ritoverwinningen) na Gordon Thomas, Les Scales, John Pottier, Brian Robinson en Bob Maitland. Die prestatie herhaalde hij in zijn laatste jaar (foto 2), deze keer echter met slechts één ritoverwinning. Deze keer werd hij in het eindklassement voorafgegaan door de Fransman Eugène Tamburlini, opnieuw Brian Robinson, Dave Bedwell, Joe Christison en nog een Fransman, Germain Mercier.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.