45 jaar geleden wint Francesco Moser de proloogtijdrit in Charleroi (foto RTBf) en wordt zo theoretisch de eerste drager van de witte jongerentrui. Aangezien hij natuurlijk ook het geel draagt, wordt Michel Pollentier de eerste effectieve drager van de witte trui. Vroeger bestond er al een witte trui maar dat was dan voor de combiné. In 1969 werd deze trui gewonnen door Eddy Merckx, die ze echter weinig heeft gedragen natuurlijk.

5 gedachtes over “45 jaar geleden: Francesco Moser wint Tourproloog

 1. Ronny,

  Zoiets moet je natuurlijk niet schrijven want dan gaan de alarmbellen af bij mij.
  Merckx droeg de combinétrui in 1969 na rit 2 toen Julien Stevens de gele trui overnam. Gezien Basso de groene trui had en Merckx slechts 5de stond in dat klassement, reed hij de dag erop in het wit.
  En dat bleef zo tot hij de gele trui veroverde op de Ballon d’Alsace.
  Maar uiteindelijk heb je wel gelijk. 4 dagen is inderdaad weinig :)

  Trouwens in 1970 reed hij ook even in het wit want ik herinner mij een foto van hem samen met Martin Van den Bossche in Molteni-trui.

  Jan

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik en mijn grote mond :)

  De witte trui was dus een combinatie van de standen in het algemeen, punten- en bergklassement.
  In 1970 veroverde Italo Zilioli na de 2de rit de gele trui (tot dan in het bezit van E.M.). De groene trui was in handen van Jan Janssen. De witte trui was ook voor Zilioli en Guimard was 2de. Dus hier geen witte trui voor Eddy.
  Na de 3de rit stond Zilioli nog altijd in het geel, reed Guimard in het groen en was het wit voor de derde in de stand Georges Vandenberghe. Hoe het zat na rit 3A (een ploegentijdrit) weet ik niet.
  Na de 4de rit was het Joaquim Agostinho die in het wit reed. Zilioli behield het geel en het groen was voor Walter Godefroot.
  Na de 5de rit bleven geel en groen om dezelfde schouders. Ik vond echter geen klassement voor de witte trui. E.M. stond echter 2de in het A.K., 3de in het P.K. en gedeeld 3de in het B.K. Ik vermoed dus dat hij de witte trui had. Een veronderstelling die bevestigd wordt door een foto van de rit de dag erop. Eddy won en veroverde het geel dat hij niet meer zou afstaan.
  Voor alle duidelijkheid, ik weet niet of E.M. de trui veroverde na rit 5A of 5B.

  Blijft natuurlijk die foto met Martin Van den Bossche. Bij nader onderzoek blijkt die te dateren van Paris-Nice van 1970 en is het dus de leiderstrui.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nog dit, Eddy behaalde dat jaar zowel de gele als witte trui en het bergklassement. Groen was voor Godefroot (E.M. was 2de), het ploegenklassement voor Salvarani (Faemino was 3de).

  Geliked door 1 persoon

 4. 1971

  In 1971 is het niet duidelijk welke trui E.M. draagt na rit 1A waar Rinus Wagtmans de gele trui overnam van zijn kopman. Reed in rit 1B Eddy in het groen of in het wit? Persoonlijk denk ik dat hij de witte trui droeg en Eric Leman het groen.
  Na de 10de rit nam Joop Zoetemelk de gele trui over van E.M. Joop had ook de leiding in de combiné waar Merckx tweede stond. Eddy mocht dus de dag erop in het wit starten want het groen was voor Guimard.
  De volgende dag veroverde Luis Ocaña de gele trui na zijn memorabele raid naar Orcières-Merlette. Joop kreeg de witte trui, Guimard droeg nog steeds het groen.
  In de rit naar Marseille reed Merckx in zijn Molteni-trui. Na afloop van die rit had hij wel weer het wit om de schouders. Dat moet ook zo geweest zijn na de tijdrit in Albi, maar daar vond ik geen bevestiging van.
  Na de rit naar Luchon, waarin Ocaña ten val kwam, zat Eddy weer in het geel dat hij echter de dag erop niet wou dragen.
  Op het einde van deze Tour had Eddy geel, groen en wit.

  1972

  Het jaar van het duel met Guimard. Merckx veroverde geel in de proloog, maar verloor dat de dag erop aan Guimard. Cyrille had ook het groen en het wit met Eddy iedere keer op de tweede plaats waardoor Merckx in het groen mocht rijden.
  De dag erop reed Eddy in het wit want in het puntenklassement was hij teruggezakt naar de 4de plaats waardoor Rik Van Linden als tweede in het groen mocht rijden.
  Deze situatie bleef behouden na rit 3A. Na rit 3B een ploegentijdrit heroverde Merckx de gele trui.
  De dag erop was die echter weer in handen van Guimard en moest Eddy terug in de witte trui rijden.
  Deze situatie bleef behouden tot na rit 8 waar Merckx opnieuw geel veroverde en dit tot het einde van de Tour. Eddy eindigde opnieuw met geel, groen en wit.

  1974
  Merckx won de proloog en nam dus direct geel. Dat verloor hij echter de dag erop aan ploegmaat Joseph Bruyère, die ook leider werd in het puntenklassement en de combiné. Ercole Gualazzini, 2de in het puntenklassement droeg de groene trui, Eddy droeg wit.
  De volgende dag veroverde Merckx de leiding in de combiné en was hij dus de echte drager van de witte trui.
  Na de 5de rit nam Gerben Karstens de gele trui, Sercu deed hetzelfde na rit 6A, waarna Karstens het stuk textiel terugnam na de ploegentijdrit in rit 6B. Gedurende heel die periode reed Eddy in het wit.
  Na rit 7 nam Eddy de gele trui definitief over tot het einde van de Tour. Een Tour die eindigde met geel en wit.

  Vanaf 1975 was er geen witte combiné-trui meer. Merckx, tweede in de stand na de proloog reed rit 1A in het groen dat eigenlijk aan Moser toebehoorde. Na rit 1A was hij leider in het puntenklassement. Na rit 1B kwam het groen opnieuw in handen van Moser, maar Merckx, als tweede bleef de trui dragen. De volgende dag verhuisde de groene trui naar Rik Van Linden en reed Merckx in zijn WK-trui. Dit duurde tot na rit 6 waar Merckx weer het geel om de schouders kreeg tot hij de trui verloor op Pra Loup. De Tour eindigde zonder een enkele trui en alleen maar tweede plaatsen (algemeen klassement, puntenklassement, bergklassement, ploegenklassement).

  1977

  In 1977 droeg Merckx enkel zijn FIAT-trui gedurende zijn laatste Tour.

  Conclusie: Merckx reed in de Tour natuurlijk het meest in het geel, dan het wit, dan het groen. Naast de periodes in WK-trui en merkentrui.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.