Veertig jaar geleden trad de Engelse punk band (volgens Wikipedia) The Members op in de Brusselse Ancienne Belgique, met in het voorprogramma De Kreuners. Ik geloof niet dat ik daar toen naartoe ben geweest, ik gebruik het alleen als kapstok om hier de bespreking van hun tweede elpee destijds in De Rode Vaan aan te koppelen…

Het begint al onmiddellijk met een aan The Ventures herinnerende grappige instrumental, «The Ayatollah Harmony », en meteen weet je : dit wordt spek voor mijn bek. Simpele, gemakkelijk mee te zingen, korte nummertjes door een drie gitaristen-groep (waaronder een lekker ouderwetse slaggitaar) aangevuld met een obligate zanger en drummer. En als er dan toch al eens toetsen bij te pas komen, staat zowaar Joe Jackson tot hun beschikking. Je zou dus voor minder een groep als The Members aan je hart drukken.
Die muzikale eenvoud houdt echter niet in dat men enkel over wijntje en trijntje zou zingen. Deze tweede elpee (na “At the Chelsea nightclub”) heet « 1980 – the choice is yours » en het is niet enkel via een paar fotootjes op de hoes dat er een paar hete hangijzers worden aangeraakt. Een opsomming van wat titels zegt al genoeg: « Goodbye to the job », « Police car », “Gang war”…
The Members komen uit de slummige voorsteden van Londen en op een wat nerveuze manier schreeuwen ze in bijna elk nummer hun frustatie uit.
Aanmerkingen ? Jazeker, het geluid wordt vaak te onpas door de synthesizer gedraaid en over het algemeen wordt er teveel afgeluld. Gelukkig zonder het basisritme te onderbreken maar anderzijds maakt dit deze Boodschap die blijkbaar zo nodig hoefde zo goed als onverstaanbaar.

Ronny DE SCHEPPER

Referentie
The Members, 1980-the choice is yours, Virgin 202 099-320

(*) De ietwat merkwaardige titel van de recensie was een verwijzing naar een werk van Ernest Claes. Als je dat nu op google intikt, krijg je daarop echter geen “hits” meer. Alweer, sic transit…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.