De Amerikaanse wielrenner Roy Knickman viert vandaag zijn 55ste verjaardag. Hij werd ooit als een grote belofte beschouwd en kreeg daarom een contract aangeboden bij de La Vie Claire-ploeg van Greg LeMond en Bernard Hinault, maar uiteindelijk keerde hij terug naar de Verenigde Staten om daar nog heel lang mee te draaien in het stratencircuit.

84 roy knickman

In 1982 werd Knickman Amerikaans kampioen bij de juniors, zowel op de weg als in het veld. Een jaar later hernieuwde hij zijn titel op de weg, terwijl hij nu ook op de piste actief was: hij werd derde in het wereldkampioenschap achtervolging achter de Australiër Dean Woods en de Sovjetrus Mikhail Svechnikov. Samen met Craig Schommer, Tim Hinz en Kit Kyle werd hij ook nog tweede in de ploegenachtervolging (na de Deense ploeg). Met diezelfde Hinz en verder nog David Farmer en Tony Palmer werd hij ook derde in de ploegentijdrit op de weg over 75km, alweer na de Denen en de Sovjetunie.
Op de Olympische Spelen van Los Angeles werd hij in 1984 eveneens derde in de ploegentijdrit, deze keer met Ron Kiefel, Davis Phinney en Andy Weaver. Deze keer werden ze voorafgegaan door de Italianen en de Zwitsers.

33 roy knickman

In 1985 deed hij blijkens foto nr.2 opnieuw aan veldrijden, maar een uitslag in die discipline vind ik niet terug. Wel werd hij zowaar winnaar van een downhill wedstrijd in Mammoth Lakes. Hij won dat jaar ook drie rittenkoersen in de V.S. en werd tweede in de Britse Milk Race na “onze” Eric Van Lancker.

85 roy knickman

In 1986 kreeg hij dan, zoals gezegd, een contract aangeboden bij La Vie Claire, maar zijn enige successen waren toch weer op Amerikaanse bodem. In 1987, toen La Vie Claire was overgegaan in Toshiba, leken de kansen te keren met ritoverwinningen in zowel de Dauphiné Libéré als de Ronde van Zwitserland, maar Knickman stapte toch over naar de Amerikaanse 7-Eleven ploeg, waarmee hij in 1988 en 1989 wel deelnam aan de Ronde van Frankrijk, maar hij reed ze niet uit. Daarop stapte hij over naar Amerikaanse ploegen die bijna een uitsluitend Amerikaans programma reden (eerst Coors, daarna Mercury) en zoals gezegd bleef hij dan tot op hoge leeftijd succesvol.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.