En dan werd het stilaan weer tijd voor een nieuw incident met de Internationale Nieuwe Scène. Het is hier een beetje op eieren lopen, want eigenlijk had dit veel te maken met mijn privé-leven, m’n aflopend eerste huwelijk met name.

Elders heb ik reeds geschreven hoe de geregelde uithuizigheid die het journalistenbestaan met zich meebracht voor problemen heeft gezorgd (en elke journalist zal dit ongetwijfeld kunnen beamen). Maar in ons gezin was er nog een bijkomend probleem: aangezien ikzelf niet met de auto reed en we bovendien met twee kleine kinderen zaten, zorgde ik ervoor dat ik in het weekend naar manifestaties moest waar (dacht ik) ook mijn vrouw en mijn kinderen aan hun trekken zouden komen. Mijn vrouw had daar begrijpelijkerwijze een andere visie op. Zij was het m.a.w. beu om als chauffeur te fungeren en de kinderen overal mee naartoe te sleuren. Zij zei dat echter niet als zodanig, maar greep wel elke uitvlucht aan om eraan te ontkomen. En dat was nu precies het geval met “De Herkuls” van de Nieuwe Scène. Kort voor we naar de voorstelling zouden gaan, was er immers brand gesticht door extreem-rechtse fanatici en dit werd door mijn vrouw aangegrepen om niet te gaan. De plaatsen waren echter wel al gereserveerd en daarom stuurde ik een verontschuldigend briefje naar de INS. Ik kon echter niet de twee echte redenen opgeven waarom we niet gekomen waren – ik kon het moeilijk hebben over mijn echtelijke problemen en nog minder kon ik het gerucht laten verspreiden dat de redacteur van De Rode Vaan “bang” was geworden door die aanslag – en daarom kwam ik met een drogreden op de proppen (ik weet zelf al niet meer welke) en de INS zag daar natuurlijk doorheen. Maar ze interpreteerden het wel totaal verkeerd…

Dag Ronny,
Wij zijn niet gelukkig met uw brief van 23 juni. Aangezien wij niet geloven in het Noodlot, verzend ik U ogenblikkelijk een aantal recensies en materiaal over “De Herkuls”.
Maar enkele dingen moeten ons van het hart : wij zijn als toneelgezelschap uiteraard afhankelijk van de pers (niet andersom) en dus reklameert ook nooit iemand tegen persmensen, of met een zekere reserve. Dit wil ik nu toch doen.
Wij spelen in Antwerpen een stuk volkstoneel in een circustent over de dokwerkers en de dokstaking, waar de K.P. een belangrijke rol in speelde. Elke K.P.er die ons stuk gezien heeft is op zijn minst gezegd enthousiast. Verschillende partijleden hielpen ons zelfs met de voorbereiding van het stuk.
Alle progressieve organisaties helpen ons met de organisatie van “DE HERKULS”. Behalve het Masereelfonds, want dat schijnt, hoe ongelofelijk ook, in Antwerpen niet te marcheren. Telkens en telkens weer moeten wij in Antwerpen achter iedereen aan zitten om hen voor iets te interesseren op het culturele vlak. Ik ben daarvoor van mijn oor gaan maken op de federatie zelf, bij Ludo Loose. Morgenavond komt een delegatie van de partij onze voorstelling bezoeken, ik zal niet nalaten hen van uw brief op de hoogte te stellen. Het wordt hoog tijd dat er iets verandert.
Met groeten,
Jos van Hoofstat

P.S. Is er iets veranderd? Ja, ik ben gescheiden en van dan af heb ik geen voorstelling van de INS meer gemist, maar uiteraard had deze ingrijpende verandering in mijn leven niets met het dreigement van “kameraad” van Hoofstat te maken. De redactie was natuurlijk niet gelukkig met deze brief, maar ook daar zijn er geen sancties gevolgd, en al helemaal niet vanwege de partij, alhoewel de buitenwereld dat misschien wel zou verwachten (*). Mijn recensies waren sindsdien ook niet altijd positief, zeker niet. Ze waren gewoon eerlijk als altijd: als het goed was, dan was het goed en indien niet, jammer maar helaas.

(*) Toen alles al lang achter de rug lag, kwam ik erachter dat Ludo Loose wel degelijk de figuur was die op mijn ontslag uit was. Maar nogmaals: dat ontslag is er uiteindelijk nooit gekomen, ik ben zelf weggegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.