Naar goede gewoonte is Luc De Ryck vijf jaar geleden met zijn echtgenote met vakantie geweest naar de Provence. Ze bezochten tal van schilderachtige dorpen, o.a. Châteauneuf-du-Pape, wereldberoemd om zijn wijn.

Châteauneuf-du-Pape is een lieflijk, typisch Provençaals, middeleeuws dorp in de wijnstreek van de Côte du Rhône, departement Vaucluse. Het telt 2.200 inwoners en omvat 3.200 ha wijnvelden, verdeeld over 350 wijndomeinen. Alleen al in de dorpskom vind je 50 ‘wijnkelders’, waar je kan proeven en kopen. De prijzen lopen sterk uiteen: van een paar tientallen euro tot een paar honderd euro per fles. Op de vrijdagmarkt van Lourmarin werden flessen van de fameuze Château Rayas aangeboden tegen de ‘gunstprijs’ van… 200 euro.
Op de top van het dorp bevindt zich de ruïne van wat ooit een imposante burcht was. Toen begin 14de eeuw een politieke strijd losbarstte in Rome, vestigde paus Clement V zich veiligheidshalve tijdelijk in Avignon. Van daaruit had hij de beschikking over een aanzienlijk achterland. Daar ontstond Châteauneuf-du-Pape, wat letterlijk betekent ‘nieuw kasteel van de paus’. De burcht werd in 1317 als zomerverblijf gebouwd onder paus Johannes XXII. Hij introduceerde ook de wijnbouw. De burcht werd tijdens de 16de eeuwse godsdienstoorlogen grotendeels verwoest, eind WO II verder door de Duitsers gereduceerd. Vandaag rest nog slechts een ruïne, beschermd als monument, met een (gerestaureerde) ontvangstzaal voor plechtigheden. Daar vergadert ook het lokale wijnbroederschap. Vanop de hoogte van de burcht heeft men een prachtig zicht op de Rhônevallei en de wijngaarden.
De naam van het dorp, de ruïne en de wijn herinneren nog aan de pausen. De symbolen op de (echte) Châteauneuf-du-Pape zijn de gekruiste Sint-Petrussleutels (= het wapen van de paus) met daarboven een mijter.
De wijn
Châteauneuf-du-Pape heeft een eeuwenlange weg afgelegd, alvorens hij wereldberoemd werd. De opgang is mede bevorderd door Franse schrijvers als Mistral, Daudet, de Lamartine en Dumas. Nobelprijswinnaar voor literatuur Frédéric Mistral (1830-1914) omschreef hem als een wijn voor koning, keizer en paus. De internationale doorbraak kwam er nadat aan de wijn het kwaliteitslabel A.O.C. (Appellation d’Origine Controlée) was toegekend (1936).
De druiven groeien ideaal op een bodem met dikke kalksteenlaag van kiezels. Zij houden overdag de warmte van de zon vast en geven die ’s nachts af aan de druiven.
Een Châteauneuf-du-Pape mag worden gemengd uit 13 welbepaalde druivensoorten (uniek in Frankrijk!). Er zijn wijnboeren die ook werkelijk alle 13 soorten mengen, maar doorgaans beperkt men zich tot 6-8 soorten. De grenache is goed voor 2/3 van de verbouw.
De pauswijn heeft nog een record op zijn naam: met zijn 12,5% bezit hij het hoogste alcoholpercentage van de Franse rode wijnen.
In tegenstelling tot veel rode wijnen uit het zuiden van Frankrijk, kan je Châteauneuf-du-Pape tussen de 4 en 12 jaar in de kelder laten rusten.
Ca. 94 % van de productie is rode wijn, maar ook de witte is steeds meer een begeerde bruid. Hij is veel minder bekend (ook minder duur!), maar ten onrechte! Het is het omgekeerde met de uitstekende Loirewijn Sancerre: iedereen kent de witte, maar ook de rode verdient warme aanbeveling.
Van Châteauneuf-du-Pape bestaat geen rosé.
In 2007 werd de Clos des Papes van wijnboer Paul-Vincent Avril door het gespecialiseerde Amerikaanse tijdschrift Wine Spectator uitgeroepen tot beste wijn van de wereld.
De huwelijksjubilarissen krijgen in Temse meerdere attenties van het gemeentebestuur, o.a. een fles… Châteauneuf-du-Pape.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.