The Blues Brothers is een Amerikaanse film van John Landis met in de hoofdrollen Dan Aykroyd (links)  en John Belushi (foto Julie Facine via Wikipedia, maar let op: het zijn niet de échte acteurs, het zijn eerder poppen, geloof ik). Zij hadden met hun Blues Brothers-act reeds faam verworven in shows als Saturday Night Live en de film is gebaseerd op deze personages. Met zijn budget van 30 miljoen dollar was het een van de duurste films uit die periode. Ongetwijfeld had dit ook te maken met het aantal auto’s dat erin aan schroot werd gereden…

Als ‘Joliet’ Jake Blues (John Belushi) uit de gevangenis wordt vrijgelaten, gaat hij met zijn broer Elwood (Dan Aykroyd) naar het weeshuis waar zij beiden opgroeiden. Moeder Overste (Kathleen Freeman), de directrice van het weeshuis, zit echter met een aanslag van 5000 dollar achterstallige belasting die ze onmogelijk kan betalen. De staat dreigt nu het weeshuis te sluiten. Als Jake voorstelt het geld te stelen, wordt hij door Moeder Overste de trap afgeslagen. Jake besluit nu het geld eerlijk te verdienen.

Ze moeten echter wel snel zijn want de termijn waarbinnen het achterstallig bedrag moet worden betaald, is nog maar elf dagen. De Blues Brothers besluiten hun oude band weer te laten herleven. Dat valt echter niet mee, aangezien de meeste leden inmiddels andere, meer lucratieve baantjes hebben. Ook zit een oude vriendin van Jake (Carrie Fisher) de Blues Brothers achterna met machinegeweren en vlammenwerpers.

Uiteindelijk lukt het Jake en Elwood om de band bij elkaar te krijgen en doen ze enkele optredens, waaronder een vertolking van Rawhide in een country-and-westernclubhuis. Tijdens een slotoptreden krijgen ze een voorschot op een platencontract van een producent. Nu hebben de broers Blues voldoende geld om het weeshuis te redden. De tijd dringt echter en Chicago en het belastingkantoor zijn ver weg. Welgemoed gaan de broers op pad, met in hun kielzog de politie, een groep neonazi’s, Jakes oude vriendin, het leger, de staatspolitie en een woedende country-and-westernband. Net op tijd weten ze het geld te overhandigen om vervolgens gearresteerd te worden. De film eindigt met een optreden in de gevangenis met het nummer Jailhouse Rock: “You’re the cutest jailbird, I ever did see!”

De film viel op door het grote aantal sterren uit de wereld van blues en soul dat meespeelde, of in de film optrad. Sterren als Ray CharlesJohn Lee HookerAretha Franklin en James Brown verleenden hun medewerking. Ook andere beroemdheden deden mee aan de film. Zo speelt regisseur Steven Spielberg een piepklein rolletje als belastingontvanger op het einde van de film.

In de film wordt een overdekt winkelcentrum volledig vernield tijdens een van de vele achtervolgingen. Dit was in werkelijkheid een winkelcentrum dat op het punt stond om te worden afgebroken. Alle bezoekers van het centrum zijn stuntmensen. Na afloop van de opname was de afbraak al een flink eind op weg. In de film wordt ook een bijzonder groot aantal politieauto’s total loss gereden. De filmmakers hebben 60 politiewagens gebruikt. Meer dan 40 stuntrijders werden ingehuurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.