Het is vandaag 110 jaar geleden dat Marcel Vercammen werd geboren. Hij wordt algemeen aanvaard als de grootste Vlaamse heldentenor van deze eeuw. Tot op hoge leeftijd gaf hij nog les en dat wijdde hij vooral aan zijn sportieve ingesteldheid: naast zijn operaloopbaan behaalde hij immers ook twee titels van Belgisch kampioen op de 100 meter, terwijl hij ook nog het roeien beoefende. Hij is overleden in februari 2000, maar de exacte datum ken ik niet.

Vlaanderen kende voor de 2de wereldoorlog twee heldentenoren met  faam: Ernest Van Dijck en de Antwerpenaar Marcel Vercammen.

Vercammen studeerde zang en lyrische kunst aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij vervolmaakte zich bij M.Clemens Clettenberg van de Musik Hochschule van Keulen, bij Kammersänger Max Lorenz (Wenen) en bij Kammersängerin Mimi Ponsgen (Bayreuth).

Zijn repertoire omvatte meer dan 70 rollen waaronder alle opera’s van Wagner.

Vercammen was als eerste heldentenor verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen, aan de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel, aan de Opéra Royal te Luik, de Koninklijke Opera te Gent en het Grand Théâtre te Verviers. Hij trad als gast op in de Grand Opéra en de Opéra Comique te Parijs en aan de opera’s te Marseille, Bordeaux, Straatsbrug, Colmar, Calais, Lille, Keulen, Mannheim en Rotterdam.

Hij zong concerten onder leiding van beroemde dirigenten als Erich Kleiber, Günther Wand, Fritz Rieger, Frédéric Adam, Richard Krauss e.a.

Marcel Vercammen werd benoemd tot zangleraar aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen in 1957. Hij oefende die functie uit tot 1975. Tussen 1964 en 1978 was hij er voordrachthouder stempedagogie. (Kunstenpunt)

2 gedachtes over “Marcel Vercammen (1910-2000)

  1. Als je Vercammen vernoemt,zou je zeker ook een stukje moeten wijden aan de legendarische bas-(bariton?) De Dekker die de legendarische Filips II neerzette in de Antwerpse opera destijds (Vlaamse versie !) en die ook een grote pedagoog was.
    Of aan Frans Meulemans,een legendarische Lohengrin aldaar.
    Hartelijk,
    Marc

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.