Zelf ben ik als student nog naar manifestaties van het Festival van Vlaanderen in Gent geweest, vooral dan de happening in de Sint-Pietersabdij (ik herinner me nog hoe ik daar zat te headbangen aan de voeten van Rudolf Werthen en Henry Raudales bij de uitvoering van het concerto voor twee violen van Bach).

Daarna heb ik de eerste popconcerten op de Koornmarkt meegemaakt en voor De Rode Vaan heb ik ook een aantal persconferenties meegemaakt in de jaren tachtig. Ik ben echter pas echt betrokken geraakt vanaf de jaren negentig. Toen Herbert von Karajan (foto) op 20 juni 1980 het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel aandeed bijvoorbeeld, was het Palmyre Timmermans die er voor De Rode Vaan op af werd gestuurd. Zij stuurde toen volgend verslagje binnen: “Het programma plande Apollon Musagète (1947) van Igor Stravinsky. De inhoud is geput uit de Griekse mythologie en een strijkorkest wordt gebruikt. Het werk is van elke actie vrij. Het is een louter spel van klankkleuren. Afwisselend solistisch en als ensemble komt het strijkorkest aan bod. Na de pauze werd de 4de symfonie van Gustav Mahler (1900) vertolkt. Edith Mathis (sopraan) was de soliste. De melodische lijn van dit werk is klassiek, doch echt Mahleriaans. De solistische passages, de onafhankelijkheid van de stemmen werd erg benadrukt. Alzo kwam de polyfone schrijfwijze goed tot zijn recht, de overgangsdynamiek, de polyritmiek was op punt, doch de totaalindruk was minder geslaagd. Het ‘wonder’ Karajan wist niet honderd procent te overtuigen. Hoe technisch de synchronisatie van orkest, dirigent en soliste ook was, expressief gezien is hij niet de ideale Mahlervertolker.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.