Vera Lynn, de Britse zangeres en actrice die door haar optredens tijdens de Tweede Wereldoorlog bekendstond als “lieveling van de troepen”, is overleden. Ze werd 103 jaar.

Vera Lynn

In 1939 wordt Vera Lynn (of Vera Welch zoals ze echt heet) verkozen tot “sweetheart of the forces”. Toch wilde de Engelse overheid in 1941 het verzoekprogramma van Vera Lynn verbieden omdat het “de jongens” heimwee deed krijgen. Het kenwijsje was weliswaar “We’ll meet again” en had dus een optimistische boodschap, maar toch… Hoe dan ook, Vera Lynn was zo populair dat de militaire overheid bakzeil moest halen. Een jaar later speelt Vera Lynn de hoofdrol in de film “Rhythm serenade” van Gordon Wellesley met Jimmy Jewel, Ben Warris en Peter Murray Hill.
Toen Engeland in 1982 compleet uit de bol ging bij de Falkland-oorlog nam Vera Lynn “Sailing” van de Sunderland brothers (maar iedereen zegt altijd: van Rod Stewart) op, ook al omdat haar schoonzoon als helicopterpiloot bij de gevechten betrokken was.
Op 7 december 1941 vallen de Japanners de Amerikaanse marinebasis van Pearl Harbor aan. Als het nieuws op de radio wordt omgeroepen, wordt het eerst op hoongelach onthaald omdat toevallig Orson Welles pas op de radio gedichten van Walt Whitman had voorgedragen. Men dacht dat hij de Amerikanen weer een poets wou bakken…
In 1942 verwijt Milne in een pamflet getiteld “War with Honour” de afzijdigheid van de Amerikanen in de oorlog. Uiteraard keren zijn eigen opvattingen in “Peace with Honour” nu als een boemerang naar hem terug. Zeker zijn verwijten aan P.G.Wodehouse (wegens diens radiopraatjes vanuit Duitsland) worden hem zeer kwalijk genomen, aangezien ze tot dan toe vrienden waren. De meeste gezamenlijke vrienden kiezen de kant van Wodehouse.
In zijn dagboek schreef Goebbels op 10.05.1942: ‘De politiek in het kader van de nieuwsberichten, is in tijden van oorlog een instrument voor die oorlogsvoering. Men maakt er gebruik van om de oorlog te voeren, niet om te informeren’. Ondertussen bleef het Westen ook niet stil zitten. Men voelde de dreiging duidelijk aan. Goebbels geneerde zich niet om op geregelde tijdstippen de Amerikaanse films te bekritiseren. Dit leidde er toe dat het welbekende Amerikaanse filmjournaal ‘The March of Time’, een andere houding aannam en op haar beurt geregeld de Nazi’s in een slecht daglicht plaatste. Film was voor de Nazi’s een machtig wapen geworden voor het voeren van hun propaganda. Daarmee werden de woorden van Mussolini een bittere waarheid: “La cinematografia é l’arme piu forte” (de cinema is het machtigste wapen).
In 1944 stierf de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van “Le petit prince”, een geheimzinnige dood. Als gepassioneerd vliegenier was hij op 31 juli vanuit Corsica vertrokken op een verkenningsmissie om de landing van de geallieerden in de Provence voor te bereiden. Sindsdien is hij echter spoorloos. In 1998 werd een schakelarmband met zijn naam uit de Middellandse Zee opgevist en in 2004 vond men ook brokstukken van het vliegtuig terug. Waarom het vliegtuig in zee is gestort, blijft voorlopig een raadsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.