Het is vandaag 55 jaar geleden dat Bob Dylan “Like a rolling stone” heeft opgenomen. Het was een productie van Tom Wilson (en dus niet van Bob Johnston, die de rest van het album zou producen) met als sessiemuzikanten gitarist Mike Bloomfield, orgelist Al Kooper, bassist Harvey Brooks en drummer Bobby Gregg. De single werd op 20 juli 1965 uitgebracht en verscheen daarna op het album Highway 61 Revisited. De live-uitvoering van dit nummer, voor het eerst op het Newport Folk Festival, leidde tot de fameuze incidenten omdat Dylan geen (akoestische) “protestzanger” meer zou zijn. In 2004 werd Like a Rolling Stone door Rolling Stone Magazine (what’s in a name?) tot beste nummer ooit uitgeroepen.

Pas nu valt me op dat de opvolger van “Like a rolling stone”, namelijk “Positively 4th street” (waarvan ikzelf nog veel meer weg was), niet op “Highway 61 revisited” staat. Ook opvallend: de nummers staan gewoon in chronologische volgorde op de elpee, dus beginnend met “Like a rolling stone” en eindigend met “Desolation row” (opgenomen op 4 augustus 1965).
In “Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld” (1985) koopt het alterego van Haruki Murakami nochtans een cassettebandje met daarop beide nummers:
‘Ik duwde de Bob Dylan-cassette in de recorder en Watching the River Flow begon te spelen terwijl ik elk knopje op het dashboard uitprobeerde.
De vriendelijke dame die me geholpen had, kwam het kantoor uit en liep naar de auto om te vragen of er iets mis was. (…)
“Zeg, is dat Bob Dylan niet?”
“Precies,”
zei ik. “Positively 4th Street.”
“Ik herken Bob Dylan altijd meteen,”
zei ze.
“Omdat hij slechter mondharmonica speelt dan Stevie Wonder?”
Ze lachte opnieuw. Aardig om te weten dat ik nog iemand aan het lachen kon maken.
“Nee, ik vind dat hij een leuke stem heeft,” zei ze. “Het is net een jochie dat voor het raam naar de regen staat te kijken.”
In de vele boekdelen die over Dylan zijn geschreven was ik nog niet zo’n perfecte beschrijving tegengekomen.’ (p.347)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.