Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de Franse actrice Suzanne Flon is overleden. Ik vond ze vooral geweldig als “phono cassé” in “L’été meurtrier” uit 1983 (het personage van Isabelle Adjani noemt haar zo omdat ze stokdoof is), maar – wie had dat nu gedacht? – ze is natuurlijk ook ooit jong geweest en had toen dus al een hele carrière achter zich.

Suzanne Flon was afkomstig uit een bescheiden milieu. Ze droomde wel van de wereld van het spektakel maar haar ouders wilden dat ze onderwijsstudies zou volgen. Met haar ‘baccalauréat’ op zak vond ze werk als vertaalster-tolk in het grootwarenhuis Le Printemps. Op een dag werd ze er voorgesteld aan Édith Piaf, van wie ze algauw de secretaresse werd. In die periode nam ze toneellessen. Als presentatrice in de music-hall zaal ABC werd ze opgemerkt door Raymond Rouleau, een leerling van de invloedrijke avant-gardistische toneel-duizendpoot Antonin Artaud. In een regie van Rouleau maakte ze haar debuut op de planken in Le Survivant (1943). Rollen in stukken van Jean Anouilh (Antigone), Jacques Audiberti en André Roussin volgden elkaar vlug op. Haar debuut op het grote scherm was in 1947 in Capitaine Blomet. Twee jaar later vertolkte ze al belangrijker rollen zoals in het drama Dernier Amour.
In de jaren vijftig was ze meer op het podium te zien dan in de filmzalen. Van de weinige films uit die tijd vallen twee films van internationaal beroemde cineasten op: de aan Henri de Toulouse-Lautrec gewijde biopic Moulin Rouge (John Huston, 1952) en de thriller Mr.Arkadin (Orson Welles, 1955). John Huston beschreef haar als een van de meest buitengewone vrouwen die hij ooit had gekend. Hij had een jarenlange relatie met haar.
Vanaf de jaren zestig besteedde ze meer tijd en energie aan het witte doek. Dat werd in 1961 al gehonoreerd met de Coppa Volpi voor de beste vrouwelijke vertolking op het Internationaal Filmfestival van Venetië voor het Tweede Wereldoorlog drama Tu ne tueras point van Claude Autant-Lara. Orson Welles castte haar opnieuw voor zijn Franz Kafka-verfilming The Trial (1962). Ook Claude Autant-Lara deed nogmaals een beroep op haar voor Le Franciscain de Bourges (1967), eveneens een drama dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Opmerkelijk was haar rol van echtgenote van Jean Gabin in niet minder dan drie films: de tragikomedies Un singe en hiver (Henri Verneuil, 1962) en Sous le signe du taureau (Gilles Grangier, 1969) en de misdaadfilm Le Soleil des voyous (Jean Delannoy, 1967).
Ze leende haar klare warme stem graag uit, onder andere aan documentaires van Frédéric Rossif, zoals Mourir à Madrid (1962), La Révolution d’Octobre (1967) en Pablo Picasso (1979).
In de jaren zeventig gaf Jean-Claude Brialy haar twee keer een rol in zijn tragikomedies Les Volets clos (1973) en Un amour de pluie (1974). Later volgden rollen in films van onder meer Claude Pinoteau, Jean-Louis Bertuccelli, James Ivory en Pierre Granier-Deferre. In het Tweede Wereldoorlog drama met thriller allures Monsieur Klein (Joseph Losey, 1976) gaf ze indringend gestalte aan de conciërge.
Suzanne Flon bleef tot op hoge leeftijd acteren. Op de planken verscheen ze voor het laatst in L’Amante anglaise van Marguerite Duras. In de filmwereld kreeg ze in de jaren negentig en in de jaren 2000 meerdere beklijvende rollen aangeboden door Jean Becker die haar dramatisch talent voor het eerst in L’Été meurtrier (1983) had benut. Ook Tony Gatlif en Claude Chabrol bedachten haar in die periode meermaals met memorabele rollen. De waardering voor haar prestaties werd uitgedrukt met twee Césars voor beste actrice in een bijrol. Dat was dan echter niet het geval voor “La fleur du mal” van Chabrol uit 2003.
Kort na de opnames van de komedie Fauteuils d’orchestre overleed Flon op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een buikgriep. Regisseuse Danièle Thompson droeg de film aan haar op. Haar stoffelijk overschot werd verast in het crematorium van het cimetière du Père-Lachaise. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.