Ook de populaire media hebben nu in dit Darwin-jaar eindelijk ontdekt dat er door de evolutie van de mens (verandering van voedingsgewoonten o.a.) stilaan een tekort aan tenoren is ontstaan. Een probleem voor de vele koren in ons land en elders. Vandaar: nog maar pas zijn de verkiezingen achter de rug of weer wordt er naar uw stem gevist. Ene Nele Vandendriessche (*) schreef ons een briefje waarin zij naar mannen vraagt. Liefst zoveel mogelijk. Neen, dit is geen contactrubriek, want Nele heeft die mannen vooral nodig wegens hun stem. Nele is namelijk de woordvoerdster van een Brusselse zanggroep die Zuid-Amerikaanse liederen brengt. Zij repeteren elke dinsdag om 19.30 u in het huis “Seul”, Zwedenstraat 41, 1060 Brussel. Zouden wij aan deze smeekbede van Nele kunnen weerstaan, Tijl Uilenspiegels als we zijn ? Allen daarheen dus, zodat Nele niet langer « seule » zou zijn.

Bij de vier Gentse koren die ik ooit heb geïnterviewd viel het probleem tien à vijftien jaar geleden echter al bij al nog mee…

Het Gentse Opera- en Belcantokoor van Liane Soudan
Jubilate
Kalliope
KIHO-koor

(*) De tante van Saartje blijkbaar.

5 gedachtes over “Tien jaar geleden: tenoren gezocht

 1. Geachte;

  Ik vind het heel raar dat er een tekort zijn aan tenoren – Ikzelf vind dat ik een tenor zanger ben en daarvoor wil graag dat je mij even uitnodigt om dat uit te testen. Want ik zoek al jaren om solo te mogen zingen als tenor maar niemand heeft er oren naar!!!
  Het is steeds een gesloten kringetje dat zijn boterham wil beschermen en willen mij steeds de andere kant uit sturen.
  Ikzelf kan geen muziekteksten lezen maar heb een zeer sterk gehoor en kan vlot meezingen zonder op voorhand het stuk te kennen betreft melodie.
  laat eens een mailtje of belleke – je weet nooit wat de toekomst brengen zal –

  groetjes Jan

  je kan me steeds bellen voor een afspraak op het gsm n° 0495 564 908

  Like

  1. Beste Jan,
   Zelf heb ik hoegenaamd geen artiestenbureau of ben ik op enigerlei andere manier in staat om u werk te verschaffen, maar misschien zijn er wel mensen die op je oproep wensen in te pikken. Alvast veel succes gewenst.

   Like

  2. Dag Jan
   Ik ben verdorie op zoek naar een tenormet mijn band!
   interesse ?
   Is wel een specialleke, maar succesvol … optredens !
   groeten
   Hugo
   0477/43.89.49

   Like

  3. Het Koninklijk Gents Mannenkoor Singhet Scone aanvaardt steeds ster-tenoren om de eerste stem in te vullen. Repetities op donderdagavond van 20 tot 22 uur in de parochiezaal van St Theresia van het kind Jezus, Peerstraat/Boomstraat Gent ( achter de kerk ).
   Iedereen is er welkom : wij zingen alle genres : opera, operette, religieus.

   Like

 2. Het grote probleem is dat niemand nog leert zingen op school. De meerderheid vindt het vanzelfsprekend dat zingen iets is wat je kan, of wat je niet kan, van bij de geboorte…
  Niets is minder waar ! Zingen kan je leren ! Het is evident dat de talrijke overheden in ons land zich eindelijk eens moeten buigen over alle vormen van stemproblemen, fout stemgebruik, fout zingen, onjuist zingen, vals of onecht zingen, en roepen en tieren…
  Vele koren hebben echter pianisten als dirigent, ik bedoel mensen die geen fluit afweten van zangtechniek… en dan gaat het fout natuurlijk … mensen met stemproblemen of té regelmatige keelpijn, haken af zonder iets te zeggen, het publiek blijft weg omdat er teveel geroepen wordt in plaats van te zingen, en de nieuwe “gevestigde waarden” weigeren elke vorm van positieve kritiek en dwingen iedereen in het keurslijf van de huidige provinciale koorwedstrijden… Jammer, maar helaas !
  Dé oplossing ligt in het onderwijzen van de natuurlijke ademhaling voor sprekers, zangers, en blazers. Dit vergt natuurlijk een voorafgaande onderkenning van de problemen, een erkenning van de ideale oplossing, en dan het massaal gaan toepassen in alle scholen op alle niveaus, in alle koren, in alle orkesten. Ook blazers kampen met een foute ademhaling. Mochten onze kinderen eerst correct en rustig leren ademen, dan zingen, en pas achteraf leren praten, dan zouden we ook massaal veel betere blazers hebben op termijn !
  De oplossing ligt voor de hand, maar blijkbaar mag ik die niet aanbieden…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.