Kunstenaar Tone Pauwels is overleden. Hij werd net geen tachtig. Samen met Walter Masselis opende hij in het najaar van 1964 het legendarische kunstenaars- en muziekcafé De Muze op de Melkmarkt in Antwerpen.

Pauwels studeerde aan het Sint-Lucas in Gent (1957-1959) en nadien aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (1959-1962) waar hij in hetzelfde studiejaar zat als Fred Bervoets en Panamarenko.

Pauwels was in 1962 barman in het Kortrijkse kunstenaarscafé ’t Krotekot en was vervolgens in 1963 met Walter Masselis afgezakt naar Antwerpen. Omdat ze geen geschikt en goedkoop stamcafé vonden, besloten ze er zelf een te openen, naar verluidt om pintjes tegen kostprijs te kunnen drinken. Stoelen en tafels kochten ze bij het Leger des Heils, de tapkast timmerden ze ineen van een plankenvloer die ze op de eerste verdieping uitbraken. Al gauw werd De Muze het centrum van de artistieke scène met Ferre Grignard als vaste gast. 

Eind 1965 had Pauwels genoeg van de zakelijke beslommeringen en werd Masselis de enige uitbater. Pauwels bleef wel werken als barman. Ondertussen bouwde hij zijn carrière als kunstenaar uit. In 1970 was hij de laatste artiest die in de oude Zwarte Panter in de Wisselstraat exposeerde. Een maand later hingen zijn schilderijen op de openingstentoonstelling van de nieuwe Zwarte Panter in de Hoogstraat. Hoewel zijn hoogtepunt in de jaren zeventig lag, bleef Pauwels tot op het einde creatief.

In januari 1989 zorgde hij voor het decor van het stuk « Los Muerticitos/Onze Lieve Doden » van Arne Sierens. In 2002 was hij de medeoprichter van het tijdelijk collectief TA.TA. Pauwels was in 2018 curator van een kunsttentoonstelling in De Muze, waarbij ook eigen werk werd geëxposeerd. Pauwels opende in 2019 op 79-jarige leeftijd een nieuw café in Antwerpen, dat na één dag de deuren sloot, omdat het blek te gaan om een kunstproject van collectief Troebel Neyntje.

(Bronnen: Wikisage en Gazet van Antwerpen, foto YouTube)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.