De laatste tijd lees ik voor de zoveelste keer dat het “gedaan is” met Bart De Wever. Er zou in de wandelgangen van de N-VA al gespeculeerd worden wie de nieuwe voorzitter gaat worden. Ik maak me daar niet druk over: Bart is al een paar keren afgeschreven door de politiek correcte pers en telkens hebben de verkiezingsuitslagen deze pronostieken de kop ingedrukt. En àls De Wever dan al verlies lijdt, dan is het op zijn rechterzijde waar het Vlaams Belang aan euh… belang wint. Dat kan toch nauwelijks het effect zijn waarop links ligt te hopen? Maar goed, ik geef het toe een verkiezingsoverwinning zoals morgen tien jaar geleden gaat er wellicht niet meer komen.

Voor mezelf is het helaas eerder een pijnlijke herinnering, aangezien het juist bij het juichen omwille van de zege (*) dat het netvlies van mijn rechteroog is losgekomen en dat is nooit meer goed gekomen. Als het bij mijn linkeroog was gebeurd, had ik er nog een grap kunnen over maken. En precies dàt aspect wil ik nu, bij deze tiende verjaardag, nog eens ter sprake brengen.

Enkele jaren geleden schreef ik nog n.a.v. de uitreiking van de Auwch-prijs dat het blijkbaar verboden was te lachen met Lieve Blancquaert en Annemie Struyf. Met Bart De Wever daarentegen mag men volop lachen. Gisteren nog viermaal, keurig verspreid over alle Vlaamse zenders: in “Blokken” op “Eén”, in “Tegen de sterren op” op VTM en tweemaal in “De Pappenheimers” op Vier.

Dat Vier als halve Humo-zender (toespeling voor gevorderden: de “officiële” zender van Humo is immers Acht) er nog een extra schepje bovenop deed, mag geen verwondering wekken. Net als zovelen heb ik natuurlijk uitgekeken naar de komst van deze nieuwe (eerder: vernieuwde) zender en in de tijd van “De slimste mens” was ik dan ook een dagelijkse kijker. En zo kon ik ook vaststellen dat er in werkelijk élke aflevering er tenminste één “grap” op de kap van Bart De Wever zat.
Sinds “De slimste mens” is afgelopen heb ik zoals de meeste mensen afgehaakt en kijk ik enkel nog wekelijks naar “De Pappenheimers”. Maar jawel hoor, ook deze uitzending zet deze (door Humo allicht “loffelijk” genoemde) gewoonte verder.
En dat zou allemaal niet zo erg zijn, mochten die “moppen” niet zo vreselijk flauw zijn. Het komt er zelfs niet eens meer op aan grappig te zijn, het is enkel en alleen de bedoeling aan imago-beschadiging te doen. Maar dat gebeurt dus zo onhandig en zo doorzichtig dat het wellicht een omgekeerd effect heeft. En dus zou ik ze eigenlijk nog dankbaar moeten zijn ook. Maar toch is het de ergernis die de bovenhand blijft houden.
Tenslotte kan er immers niemand zo goed grappen vertellen over Bart De Wever als Bart De Wever zelf. Denk b.v. aan het feit dat hij Mr.Burns zijn lievelingspersonage vindt in “The Simpsons” of Darth Vader in “Star Wars”. Of herinner je zijn reactie op zijn perfecte score in het herkennen van uitwerpselen in diezelfde “Slimste mens” (maar toen nog op Eén): “Je kunt niet elke dag bakken stront over je heen krijgen, zonder daar iets van op te steken!”

Ronny De Schepper

(*) Het dient gezegd dat ik tot dan toe altijd voor linkse partijen had gestemd en bijgevolg had ik nooit reden tot juichen gehad. Voor mij was dit dus een heel nieuwe ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.