Confrater Frank Pauwels van “De Gentenaar” leerde Anna Pardon (foto Facebook) kennen op de operatrein, maar daarnaast hadden ze nog een passie voor Afrika gemeenschappelijk, waar ze beiden (onafhankelijk van elkaar) hadden gezeten. Hij voor musicologisch onderzoek, zij als landbouwkundig ingenieur. Uiteindelijk slaagde zij erin zijn rusteloze natuur aan banden te leggen en ze gingen samenwonen en kregen een dochtertje, Marie. Ondertussen zette Anna naast de lessen wiskunde die ze gaf ook haar zanglessen bij Zeger Vandersteene voort, maar die wilde per se van haar een sopraan maken, terwijl ze uiteindelijk tot bloei kwam als alt.

Anna’s altstem blijkt zeer geschikt voor het repertoire van Bach, Haendel, Pergolesi, Vivaldi en andere tijdgenoten. Ze krijgt haar eerste kansen o.l.v. Herman Streulens in de “Muzikale Verpozingen” in de St.-Michielskerk in Gent en op het Festival van Florenville. In 2000 zingt ze de altcantates van Bach o.l.v. Wim Verdonck (Kortrijk). Jammer genoeg verkiest de tijdsgeest steeds meer de altus binnen de authentieke barokuitvoering.

Zo komt Anna in het klassiek-hedendaags repertoire terecht: ze start met de creatie van Streulens’ Psalm 63 voor 5 soli en koor (1996). Vervolgens creëert ze werk voor altsolo van Paul Beelaerts (Rendez-vous, 7 X Anders, 2000), Dirk Blockeel (Kleine dingen, 2000, Kemerkelkies, 2000), Piet Swerts (Je t’, 2002); Petra Vermote (El canto de la miel, 2005) en Bernard Baert (Zeewaarts gezegd, 1993, uitgevoerd in 2004). Samen met Geert Tavernier bedenkt ze het muziektheaterwerk “De echo van de maan” op teksten van Pessoa, Lorca, Flynn en ’t Zandt, getoondicht door Petra Vermote (2005).

In 2003 krijgt ze de altsolo (Stabat Mater van Pergolesi) in het passiespel met regie van Guido Willaert in Oudenburg. In 2006 selecteert ze zelf de muziek die ze uitvoert op de jubileumeditie van het passiespel met actueel thema: “Pijn om het verlies”, aria’s uit Caldara’s Maddalena ai piedo di Cristo, Middeleeuwse Cantigas, delen uit El misteri d’Elx en Gregoriaans.
Tussen 2001 en 2007 is ze nog als altsolo te horen in het Stabat Mater van Vivaldi (o.l.v. Paul Demeyer, 2004), in de Jubelmesse van von Weber, Nelsonmesse van Haydn, Orgelsolomesse en Kröningsmesse van Mozart (o.l.v. Frans Dubois, 2001-2002), Missa brevis in G en Cantate 153 van Bach (o.l.v. Hans Vandaele, 2004) en het Requiem van Duruflé (o.l.v. Paul De Mayer, 2007).

Vrij recent legt Anna Pardon zich toe op het Duitse en het Franse lied. Samen met pianist Kim Van den Brempt verzorgt ze liederavonden met werk van Schubert, Brahms en Schumann. Met pianist/componist Bernard Baert vertolkt ze Frans repertoire van Chausson en Debussy maar ook liederen van Weill. Met collega Ann De Prest, sopraan, zingt ze duetten van Brahms en Bernstein. In 2007 zong ze de rol van Lucy Harris in de musical Jekyll & Hyde, een organisatie van de Toneelzolder in Gent, o.l.v. Johannes Dewilde. (Kunstenpunt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.