Is het niet opmerkelijk dat in de Verenigde Staten, het land van de cowboys en van Miami Vice, van massamoorden en rassenonlusten, de sportterreinen niet voldoen aan de Europese normen van de veiligheidsvoorschriften? Er doen zich daar immers bijna nooit relletjes voor, ook al is American football b.v. heel wat agressiever dan “ons” voetbal.

Bovendien hebben we tijdens de wereldbeker voetbal in de Verenigde Staten zelfs niet meer te maken gekregen met de zogenaamde “Christelijke Sporters”, een wereldwijde christelijk-fundamentalistische beweging die daar ter plekke is ontstaan en op hun eigenwijze manier zeer agressief optreedt. Zij vallen vooral op met spandoeken waarop dan b.v. te lezen staat “John 3:16” of iets van die strekking. Ongetwijfeld heeft u dit ook reeds bemerkt, maar achteloos heeft u gedacht dat dit een geheimzinnige aanmoediging voor John Barnes of zo betrof.
Schaamte kome dan evenwel over u en uw nageslacht, want indien u wat meer met de bijbel dan met de voetbalgoden vertrouwd ware, dan zou u toch moeten doorhebben dat de John op het spandoek niet de Engelse voorspeler betreft, maar wel de linksbinnen op het schilderij van Leonardo Da Vinci, die zich zo innig tegen zijn captain aan vlijt tijdens het Laatste Avondmaal vóór de beslissende match tegen F.C.Soldaten van Herodes.
Johannes dus, jawel de evangelist. En als zestiende vers van hoofdstuk drie zul je dan kunnen lezen: “Zozeer immers heeft God de wereld lief gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat de wereld door Hem zou worden gered.”
Voorwaar, voorwaar, ik zeg u: een diepzinnige gedachte om te koesteren bij een voetbalwedstrijd. Vooral tijdens de wedstrijd Nederland-Duitsland, toen Frank Rijkaard zijn speeksel in het oor van Rudi Völler dropte.
Naar het schijnt had Völler Rijkaard weliswaar vooraf op een aantal racistische opmerkingen getrakteerd, maar zegt de bijbel niet dat men ook zijn andere wang moet aanbieden?
Op datzelfde moment was Hugo Claus te gast in het VPRO-programma “Zomergasten”, waarin op aanvraag van de auteur zelf af en toe werd overgeschakeld naar de wedstrijd die op het andere net werd uitgezonden.
Helaas was de regisseur niet genoeg bij de pinken om Claus het incident even voor te schotelen en hem om commentaar te vragen.
Evenmin bemerkte men de spuiter die tijdens diezelfde match aan de cornervlag zijn versie van “John 3:16” ontvouwde en dat werd dan “Yves 19:12”.
Alweer te cryptisch? Tel dan eens op je vingers met welke letters uit het alfabet de aangegeven getallen overeenkomen en dan zou er toch een lampje moeten beginnen branden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.