De Luxemburgse wielrenner Andy Schleck (links op de foto) viert vandaag zijn 35ste verjaardag. Helaas doet hij dat nu al vijf jaar niet meer op de fiets. Althans toch niet in competitie. Een feit dat vader Johnny (midden) en oudere broer Fränk (rechts) wel zullen betreuren.

20 andy schleck

Andy Schleck werd nochtans in eerste instantie drie keer op rij tweede in de Ronde van Frankrijk. Nadat begin 2012 de oorspronkelijke winnaar van de Tour 2010, Alberto Contador, de titel werd ontnomen, werd Schleck zelfs uitgeroepen tot de winnaar van de Ronde van Frankrijk van 2010.
Vijftig jaar na Charly Gaul had ons kleine buurland Luxemburg dus weer een Tourwinnaar, zij het dan na een beslissing rond de groene tafel. Maar er is nog iets anders: op het moment dat Andy, net als zijn broer Fränk een paar jaar geleden, in het geel rondreed, stelde Michel Wuyts vast dat zij het vijfde broederpaar waren die in zo’n exploot slagen. Ik deed op Wielerarchieven een oproep om de vier voorgaande broederparen op te sporen. Dankzij Jozef Hamels, Gerrit Stevens en een zekere Marc en Andreas kwamen we tot volgend lijstje. Eerst waren er de broers Pélissier. Henri was leider in 1919 en 1923. Francis in 1927 en Charles 1930 en 1931. Ook drie Buysses waren ooit leider. Jules en Lucien in 1926 en Marcel in 1913 maar toen was er nog geen gele trui. Veel later waren er dan de broers Groussard: Joseph (1960) en Georges (1964) en Simon: Pascal (1983) en François (2001). In De Klinge lachte men echter met die prestaties. Daar verwijst men naar de broers Staf en Fons De Loor, die in de Ronde van Spanje 1936 de eerste twee plaatsen bezetten. “Dat de Schlecks dàt maar eens proberen over te doen,” pochte men in het Wase grensdorp.
Het zou er nooit meer van komen. In 2012 moest Andy Schleck afzeggen voor de Tour wegens een breuk in het heiligbeen, die hij opgelopen had na een val in de tijdrit van het Critérium du Dauphiné. Zijn rentree werd meerdere malen uitgesteld, waardoor hij ook de Ronde van Spanje miste. Uiteindelijk reed hij in oktober pas weer wedstrijden, maar hij kwam steevast als één van de laatste renners over de finish.
In 2013 kende Schleck opnieuw een moeizame start van het seizoen. Hij reed steevast in de achterhoede en stapte bijna iedere keer voortijdig af. De Ronde van Frankrijk reed hij wel uit. Hij behaalde er met een 20e plaats in de eindklassering zijn beste seizoensresultaat.
Ook in 2014 behaalde Schleck geen aansprekende resultaten. Hij startte desondanks wel weer in de Ronde van Frankrijk, maar moest al na de vierde etappe opgeven nadat hij bij een valpartij een zware knieblessure opliep die meteen het einde van zijn seizoen betekende. Op 9 oktober 2014 maakte hij zelfs bekend te stoppen als professioneel wielrenner.
Wat hebben overigens mijn jongste zoon (die toevallig ook John heet) en de zonen van Johnny Schleck gemeen? Dat ze alle drie op “afgedragen” fietsen van Axel Merckx hebben gedebuteerd…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.