Eléonor (Elly Aerden) en Gerry De Mol hebben voor hun eerste samenwerking ervoor gekozen teksten van de Nederlandse dichter J.J. Slauerhoff op muziek te zetten (foto Koen Broos). Het leverde alvast deze zomerse single op: ‘Geen van Allen Zorgen’. Vanaf vrijdag 12/06 is de single online te streamen. De begeleidende clip komt pas uit op 18/06. 

Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol doken in de teksten van J.J.Slauerhoff, de Nederlandse dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. De dichter had fado, samba en bossa in de oren, en dat hebben zij ook.

Het resultaat is een heel nieuw liedrepertoire op teksten van (en geïnspireerd door) Slauerhoff. Hun album komt uit in het voorjaar van 2021 (de 100-jarige verjaardag van de eerste Slauerhoff-publicatie), maar met ‘Geen van Allen Zorgen’ is er nu al een zomers voorproefje. Voor hun liveoptredens krijgen ze versterking van Jan-Sebastiaan De Geyter.

Geen van Allen Zorgen (oorspronkelijk het gedicht “De Braziliaansche Kustpassagiers”) werd geschreven door J.J.Slauerhoff op een van zijn boottochten langs Brazilië. Het gaat over de hypocrisie van de elite aan boord van kustpassagiersschepen. Overdag doet die zich voor als preuts en ongenaakbaar, maar ‘s avonds laten ze hun lusten de vrije loop.

De melodie en de begeleiding (cavaquinho’s!) zijn door de passende Braziliaanse sfeer helemaal een met de tekst. Slauerhoffs ironische kijk op zijn passagiers (de man was scheepsarts) krijgt hier een dansbaar kantje.

Het doet je zo dromen over een verre vakantie – die voorlopig nog op zich laat wachten – in de Braziliaanse zon. Deze muziek werkt het best bij een caipirinha. Haal Brazilië in huis. Geniet!

De videoclip (waarvan de online release dus pas op 18/06/2020 is voorzien) is gemaakt met beelden van mensen uit België, Brazilië, Noorwegen en Italië die tijdens de lockdown thuis dansen op het nummer.

Middenin de covid-19 pandemie laat de video een mooie internationale solidariteit zien. Muziek als helende en verbindende factor voor jong en ouder. Waag jezelf zeker ook eens aan een dansje in jouw salon en laat deze leuke clip een lach op jouw gezicht toveren!

Gedichten hebben Eléonor (Elly Aerden) altijd al geïnspireerd tot het maken van muziek. Voor haar eerste groep ‘Mairan’ smeedde ze poëzie om tot (meerstemmige) folksongs.  Ze bezong ’20 Poemas de Amor y un Canción desesperada’ van Pablo Neruda in ‘songs of Neruda’. Met ‘Eléonor’ creëerde ze reeds een eigenzinnig mediterraans project rond Latijnse gedichten. Verder kan je Elly Aerden nog horen bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma, MissT… Ze is zangdocente ‘Folk & Wereldmuziek’ aan de academies van Sint-Niklaas en Lebbeke en geeft geregeld workshops en stages.

Gerry De Mol maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman De Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette M.Vasalis, Kafka, Rilke, Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor het Kaaitheater, de AB en het Archipel poëziefestival in Sint-Niklaas. Hij was de bezieler van Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo zichzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.