Zoals gezegd heb ik gisteravond naar “Death wish” gekeken. Daarin is ook Jeff Goldblum (foto Gage Skidmore via Wikipedia) voor het eerst te zien en dan nog wel in een schokkende verkrachtingsscène (de aanzet voor de vigilante-aanpak van hoofdfiguur Charles Bronson).

On his film debut playing a violent thug Jeff Goldblum said: “Did it bother me it was such a brutal part? No. It was the first movie I’d gone up for, and I got it.” Director Michael Winner said Goldblum’s audition for the part was “loose and brilliant”. (Internet Movie Database)

Jeffrey Lynn Goldblum werd geboren in Pittsburgh (Pennsylvania) op 22 oktober 1952 uit een orthodox-joods gezin. Zijn moeder runde een zaak in keukengerei en zijn vader was arts. Een van zijn grootouders was afkomstig uit Oostenrijk-Hongarije, een andere uit het Russische rijk. Aan deze laatste heeft hij zijn achternaam te danken; zijn grootvader wijzigde de achternaam Povartzik in Goldblum.

Hij begon met toneellessen toen hij van Pittsburgh naar New York verhuisde, om daar bij Sandford Meisner in de leer te gaan. Na verloop van tijd stapte hij over naar het New York City’s Neighborhood Playhouse en belandde zo in een van de hoofdrollen in het toneelstuk The Two Gentlemen of Verona van William Shakespeare. Sinds 1974 speelt hij in films. Dat begon met naamloze rolletjes als veredelde figurant, maar gaandeweg werden dit bijrollen en hoofdrollen in steeds grotere producties. Zijn doorbraak kwam in 1986 met “The fly”. Een andere film die hem op het lijf was geschreven was “The tall guy” uit 1989.

In de jaren negentig had hij een belangrijke rol in de paleontologische sciencefictionfilms Jurassic Park (1993) en de vervolgen The Lost World (1997) en Fallen Kingdom (2018). Ook leende hij zijn stem aan de animatiefilm De prins van Egypte uit 1998. In 2010 zag ik hem in een tamelijk onbeduidend rolletje in “The switch” van Josh Gordon en Will Speck. Hij is namelijk de vriend (baas? collega?) van de mannelijke hoofdfiguur Jason Bateman en in die hoedanigheid is hij gewoon een klankbord voor diens vragen en twijfels zonder een eigen inbreng te hebben.

Behalve in films speelde Goldblum verschillende gastrolletjes in enkele televisieseries. Zo was hij in 2003 te zien in een aflevering van Friends en speelde hij in 2005 mee in enkele afleveringen van Will & Grace.

Goldblum trouwde in 1980 met actrice Patricia Gaul, maar in 1986 liep het huwelijk spaak. Een jaar later trouwde hij opnieuw, nu met actrice Geena Davis. In 1990 was zijn tweede scheiding een feit. Hij huwde in 2014 met gymnaste Emilie Livingston. Met haar heeft hij twee zonen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.