De meeste vrouwen zijn het erover eens: Tom Jones is de meest sexy zanger (of misschien zelfs de meest sexy man tout court) uit de popgeschiedenis. Zelfs op tachtigjarige leeftijd zou dit nog altijd het geval zijn! (Voor alle duidelijkheid: op bijgevoegde foto van Mykal Burns via Wikipedia is hij “amper” 69: 69 année érotique!)

Tom Jones werd geboren als Thomas John Woodward en was de zoon van een mijnwerker in Zuid-Wales. Oorspronkelijk maakte Joe Meek nog demo-opnamen met hem als zanger van Tommy Scott & The Senators in 1963. In 1964 kon Tom Jones dankzij deze demo-opnamen (“Lonely Joe”, “I was a fool”, “That’s what we’ll all do” en “Little lonely one”) een contract krijgen bij EMI. Toen Tom Jones bekend was geworden met “It’s not unusual” in 1965, kwamen deze demo’s op het Columbia-label uit en in Amerika op het Tower-label. En zo stond omstreeks juli 1965 de oude Joe Meek demo met Tom Jones “A little lonely one” op nummer 42 in de USA top 100. Later verscheen het nummer nog met de drie andere Joe Meek songs op de verzamel-lp “Three at the top” op het Tower-label. De andere artiesten op deze LP waren Johnny Rivers en Freddie & the Dreamers. Tom Jones zelf schaamde zich later voor deze opnamen en weigerde ze live te zingen. Zodoende komt “A little lonely one” op bijna geen enkele verzamelelpee voor.
Daarna noemde hij zich dus Tom Jones. Zijn pseudoniem was wellicht afkomstig van de film “Tom Jones” (1963) van Tony Richardson, op zijn beurt uiteraard gebaseerd op de schelmenroman van Henry Fielding uit 1749.
Hij scoorde vanaf 1965 verschillende hits zoals: It’s not unusual (met op gitaar Joe Moretti en op keyboards misschien Elton John, daar bestaat namelijk discussie over, de backing vocals zijn wel van de latere Ivy League), Delilah (*) en The Green Green Grass of Home. Deze elpee heb ik gekocht voor de 44ste verjaardag van mijn moeder, dat weet ik nog heel goed. Veel commentaar moet daar niet bij. Tom Jones en vrouwen in de overgang: meer moet dat niet zijn!
Paul McCartney schreef voor hem “The long and winding road”, maar had nadien het onzalige idee om het toch maar liever zelf op te nemen.
Vanaf 1970 was Tom Jones een graag geziene gast in Las Vegas. Daar trad hij op naast andere wereldvedetten als Elvis Presley (tevens een goede vriend van Jones) en Frank Sinatra. In Las Vegas stond hij dan te zingen dat zijn meisje hem werd afhandig gemaakt door iemand die haar meenam “to fancy clubs and restaurants, while I could only watch you in, my nose pressed up against the windowpane” (“I who have nothing”).
In 1988 maakte hij een come-back in de rockwereld met een versie van “Kiss” van Prince (samen met The Art of Noise). De grote vedette op het VTM-openingsgala in Oostende op 1 februari 1989 was dan ook Tom Jones. In De Rode Vaan schreef ik daarover: “Zelfs twintig jaar geleden toen de man op het hoogtepunt van zijn roem was, zou men daarmee bezwaarlijk kunnen uitpakken bij de jeugd. Die dweepte liever met « Strawberry fields forever » dan met « Green green grass of home ». Dat « jeugd » ook meteen zou staan voor « progressief » (hier in muzikaal opzicht, maar helaas ook op andere vlakken) is echter al lang achterhaald. Zelfs zodanig dat ook wij nu de voorkeur geven aan de Las Vegas-stem van Jones boven de mechanische dreun van de New Beat.”
In 1996 speelde hij zichzelf in de SF-parodie “Mars attacks” van Tim Burton en in 1999 kende hij een tweede revival met het album Reload met daarop onder andere de hit Sex Bomb.
UITSMIJTER
“Ik hou niet van musicals,” hoorde ik Tom Jones eens verklaren in een televisie-interview. “Een goede popsong ontstaat spontaan. Musicals daarentegen hebben iets kunstmatigs.” Ik zou het niet beter kunnen zeggen, Tom.

Ronny De Schepper

(*) Grappig is dat Tom Jones het oorspronkelijk zong als een parodie, wat hem op een standje van Les Reed kwam te staan. En deze had zich daarvóór ook reeds moeten boos maken op P.J.Proby, die de originele uitvoerder van het nummer was, omdat die er ook al niet in geloofde! Alex Harvey heeft het nummer echt als een parodie gebracht en het werd een waanzinnig goed versie.

Een gedachte over “Tom Jones wordt tachtig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.