Morgen zal het al tien jaar geleden zijn dat de Britse zanger Crispian St.Peters is gestorven. Hij is bij ons vooral bekend van “You were on my mind” en “The pied piper”, uitstekende singles jawel, maar ik hoorde het liefste zijn geflopte versie van “Changes” van Phil Ochs.

Crispian St.Peters is uiteraard een artiestennaam, dat voel je met je ellebogen aan, de man werd dan ook geboren als Robin Peter Smith in Swanley (Sevenoaks, Kent). Hij vergaarde zijn eerste ervaringen als zanger in diverse jeugdbands, waar hij ook gitaar leerde spelen. Hij wilde eigenlijk vooreerst sessie-gitarist worden, maar beproefde uiteindelijk zijn geluk als zanger. In het midden van de jaren zestig kreeg hij een platencontract, echter de nodige successen bleven vooralsnog uit (*). Pas aan het begin van 1966 lukte het wel met You Were on my Mind, welk origineel, gezongen door Ian & Sylvia, afkomstig was uit 1964. De daaropvolgende hit, The Pied Piper, was eveneens een coverversie en deed niet onder voor het succes van zijn voorganger. Het origineel was van de band Changin’ Times. Het derde singlesucces, Changes, oorspronkelijk in 1966 gepubliceerd door Gordon Lightfoot, was beduidend minder in trek en was de laatste hit van de zanger. Tot halfweg de jaren zeventig zou hij nog een tiental singles uitbrengen, die echter nauwelijks over de toonbank gingen. Dan ging hij in het oldies-circuit zingen, maar tegen de tijd dat ik hem zo eens heb zien optreden, was hij al helemaal zijn stem kwijt en kon hij nauwelijks nog zijn hitjes brengen. Crispian St. Peters overleed in juni 2010 op 71-jarige leeftijd na een kort ziekbed. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) Eén van die geflopte plaatjes was “No, no, no” en ik vraag me af of dit een Engelstalige versie van “La poupée qui fait non” zou kunnen zijn. Nee, dus…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.