Het is al vijf jaar geleden dat de Engelse acteur Christopher Lee is overleden (foto Manfred Werner via Wikipedia).

Christopher Frank Carandini Lee werd geboren in BelgraviaWestminster, Londen, als zoon van luitenant-kolonel Geoffrey Trollope Lee van het 60e King’s Royal Rifle Corps en gravin Estelle Marie Carandini di Sarzano. Via zijn moeders kant zou Lee volgens eigen zeggen afstammen van Karel de Grote. Zijn ouders scheidden toen Lee zelf nog erg jong was, waarna hij samen met zijn zus door zijn moeder werd meegenomen naar Zwitserland. Daar ging hij studeren aan Miss Fisher’s Academy in Wengen.

Nadat zijn familie teruggekeerd was naar Londen ging Lee ook daar studeren aan een privéschool. Zijn moeder trouwde met Harcourt “Ingle” Rose, een bankier en stiefneef van Ian Fleming. Lee probeerde tevergeefs een studiebeurs te krijgen voor Eton College. In plaats daarvan ging hij daarom studeren aan het Wellington College in Berkshire.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Lee naar eigen zeggen in de Royal Air Force en in de Britse geheime dienst. Hij zou in Zuid-Afrika een opleiding tot piloot gevolgd hebben, maar deze niet hebben afgemaakt vanwege zijn slechte gezichtsvermogen.

In 1946 kreeg Lee een contract voor zeven jaar bij de Rank Organisation, een Brits amusementsconglomeraat. Een jaar later maakte hij zijn filmdebuut in Terence Youngs Corridor of Mirrors.

In 1957 brak Christopher Lee door als filmacteur in de Hammer Film The Curse of Frankenstein, waarin hij de rol van het Monster van Frankenstein speelde en Peter Cushing de rol van Baron Frankenstein. Deze film was ook de eerste succesvolle Hammer Film.

Het jaar daarop maakte hij zijn debuut als Dracula in The Horror of Dracula, waarin Peter Cushing de rol van Van Helsing op zich nam. Deze rol maakte Lee definitief internationaal bekend als acteur. Christopher Lee zou nog zeker tien keer de vampier vertolken. Enige uitzondering was de film The Brides of Dracula. De reden waarom hij er uiteindelijk mee stopte de graaf te vertolken was dat de films steeds meer begonnen af te wijken van het oorspronkelijke personage dat werd gecreëerd door Bram Stoker. Ook speelde hij in 1959 de rol van de mummie in The Mummy.

Lee trouwde in 1961 met het Deense model Birgit “Gitte” Kroencke Lee. Samen zal het stel een dochter en twee kleinkinderen hebben. Lee is tevens de oom van de Britse actrice Harriet Walter.

In 1962 voegde hij een derde literaire held toe aan zijn repertoire: Sherlock Holmes. In Sherlock Holmes und das Halsband des Todes speelde hij de rol van de eigenzinnige detective voor de eerste keer in het Duits.

In 1965 speelde hij Fu Manchu in The Face of Fu Manchu. Net als Dracula en Sherlock Holmes zou hij ook deze rol meerdere malen vertolken.

In de jaren zeventig speelde Christopher Lee een grote verscheidenheid aan rollen, maar hij besloot afstand te doen van het horrorgenre dat hem beroemd had gemaakt. In 1970 speelde hij in Billy Wilders The Private Life of Sherlock Holmes, waarin hij evenwel niet Sherlock Holmes speelde maar diens broer Mycroft Holmes. In 1973 speelde hij een rolletje in The Three Musketeers als Rochefort, de rechterhand van kardinaal de Richelieu, gespeeld door Charlton Heston. In 1973 had hij een rol in The Wicker Man. Hierin zong hij ook een lied, want hij heeft zijn hele leven lang ook een zangcarrière gehad, zij het in de schaduw van zijn carrière als acteur.

Het jaar daarop speelde hij Francisco Scaramanga, de man met het gouden pistool in de James Bondfilm The Man with the Golden Gun. In 1979 had hij een rol in Steven Spielbergs oorlogkomedie 1941 als Duitse officier.

In de jaren tachtig raakte hij minder op de voorgrond en speelde hij kleine rollen, voornamelijk in B-films en had hij gastrollen in televisieprogramma’s. Zo speelde hij een hoofdrol in de miniserie Goliath Awaits (1981). Ook had hij bijrollen in films als Gremlins 2 (1990) en Police Academy 7 (1994). Begin jaren negentig speelde hij weer Sherlock Holmes voor een miniserie van de BBC.

In 2001 maakte een nieuw publiek kennis met Christopher Lee toen Peter Jackson hem vroeg voor de rol van de kwaadaardige tovenaar Saruman in The Lord of the Ringstrilogie. Christopher Lee was toen al rond de tachtig. Lee was bekend met Tolkiens boeken en de enige van de filmcast die Tolkien zelf een keer had ontmoet. Eigenlijk was het al jaren zijn droom ooit de rol van Gandalf te spelen, maar Peter Jackson en zijn crew hadden Ian McKellen al bedacht voor deze rol en achtten Lee meer geschikt voor de rol van Saruman vanwege zijn ervaring met rollen als schurk. De rol in de filmtrilogie betekende een heropleving van Lee’s carrière. Ook George Lucas had belangstelling voor de boomlange acteur. Hij vroeg hem dan ook voor de rol van graaf Dooku in Star Wars-episodes II en III.

Lee werd in de laatste drie weken van zijn leven in het ziekenhuis behandeld voor ademhalingsproblemen en hartfalen, wat hem uiteindelijk fataal werd. Het publiek bekendmaken van het overlijden werd uitgesteld tot zijn vrouw de nabestaanden op de hoogte had gebracht. Het nieuws werd pas op 11 juni 2015 openbaar gemaakt. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.