Nadat op 2 mei de Brit Alex Dowsett met 52,937 km het werelduurrecord van de Australiër Rohan Dennis had verbroken, ondernam op 7 juni 2015 Tourwinnaar Bradley Wiggins zijn langverwachte poging. De Brit zette in Londen het record op 54,526 km.

Op 16 april 2019 bracht de Belg Victor Campenaerts in het Mexicaanse Aguascalientes het record op 55,089 km. Met alle respect voor de sympathieke Campenaerts maar vele wielerkenners zijn ervan overtuigd dat het record van Wiggins veel scherper kon worden gesteld indien hij zijn poging niet voor eigen publiek in Londen had gehouden, maar eveneens op grote hoogte, zoals Campenaerts of (lang vóór hem) Eddy Merckx. Bovendien wilde Wiggins zich aan de afspraak houden met de televisieuitzending en heeft hij dus zijn poging gedaan op een moment dat de luchtdruk in de velodroom niet ideaal was.

Overigens is de “officieuze” werelduurrecordhouder nog altijd Wiggins’ landgenoot Chris Boardman, die in 1996 in Birmingham 56,375 km aflegde op een aerodynamische fiets die toen wél maar nu niet langer door de UCI wordt erkend.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.