Vandaag wordt de Amerikaanse atleet John Carlos 75 jaar. Hij was de winnaar van de bronzen medaille op de 200m op de Olympische Spelen van Mexico in 1968. Op het podium bracht hij samen met de winnaar, zijn landgenoot Tommie Smith (die overigens vandaag ook jarig is, hij is één jaar ouder dan Carlos), de Black Panther-groet als protest tegen de positie van zwarten in de Amerikaanse maatschappij.

Avery Brundage, de Amerikaanse voorzitter van het IOC, was furieus. Oorspronkelijk werd het incident afgedaan als een “kwajongensstreek” en de “daders” hoefden zelfs het Olympisch dorp niet te verlaten, maar daartegen heeft Brundage zich persoonlijk verzet. Uiteindelijk moesten de twee hun medailles inleveren en werden ze levenslang geschorst. De andere zwarte atleten wilden zich solidair tonen, maar Jesse Owens werd ingezet om de gemoederen te bedaren. Voor Smith en Carlos was er echter geen genade mogelijk. Er deden de vreselijkste verhalen over hen de ronde. Dat ze in bittere armoede leefden, als clochard of ten hoogste bij de vuilniskar, maar op de begrafenis van de Australiër Peter Norman (1942-2006), die destijds zilver behaalde en zich solidair toonde met de twee rebellen door een Olympic Project for Human Rights-badge te dragen (hij heeft hiervoor trouwens een boete gekregen), zagen ze er toch netjes uit. Het is op zich al merkwaardig dat zij in Australië werden uitgenodigd om de kist te helpen dragen. The times they are a-changing?
Volgens Wikipedia speelde Tommie Smith na zijn schorsing drie seizoenen American Football voor de Cincinnati Bengals. Later werd hij atletiekdirecteur aan het Oberlin College in Ohio, waar hij ook professor was in de sociologie. Ook Carlos werd American Football-speler. Hij speelde drie seizoenen voor achtereenvolgens de Philadelphia Eagles, de Montréal Alouettes en de Toronto Argonauts. Later werd hij atletiektrainer van de High School in Palm Springs. Carlos was trouwens ook betrokken bij de organisatie van de Spelen van Los Angeles in 1984, toen Brundage al negen jaar overleden was. Het mag dus duidelijk zijn dat hij het was en hij alleen die de hele heisa heeft ontketend.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.