Albert West, de zanger van o.a. Sha-La-La I Need You, Give A Little Love en Is this the way to Amarillo, is vijf jaar geleden in het bijzijn van zijn familie in het ziekenhuis overleden. De populaire Nederlandse zanger overleed aan de gevolgen van een fietsongeluk dat hij een week eerder had.

West werd eind 2012 getroffen door een ruggenmerginfarct. Een bloedpropje tussen zijn vierde en vijfde nekwervel had verlammingsverschijnselen aan voornamelijk de linkerkant van zijn lichaam veroorzaakt. Om te revalideren maakte hij tochtjes met een driewielerfiets. Zo kwam hij op 27 mei vlakbij zijn woonplaats Rosmalen in botsing met een wielrenster, waarvan de naam niet werd bekend gemaakt. Na een week op intensive care te hebben gelegen, is hij uiteindelijk toch overleden.

Albertus Petrus Henricus Gerardus Westelaken werd geboren in ‘s-Hertogenbosch en werd in 1963 op 14-jarige leeftijd zanger van het Brabantse dansorkest The Shuffles. In 1969/1970 scoorde de band zijn grootste hit met Cha-la-la, I need you. Het lied stond negentien weken in de Nederlandse Top 40 en wereldwijd werden er vijf miljoen singles van verkocht.

In 1973 verliet hij die groep om als Albert West een solocarrière te starten. In mei dat jaar werd zijn single Ginny come lately (een cover van Brian Hyland) een hit in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. In Oostenrijk was het drie maanden lang nummer 1. Hiermee startte hij een solocarrière die vooral gekenmerkt werd door covers van ballads uit de jaren zestig, zoals Tell Laura I love her en Put your head on my shoulder.

West ging in 1986 samenwerken met verschillende bekende Engelse en Amerikaanse artiesten. Chris Andrews schreef nummers voor hem en na vele jaren scoorde hij met Give a little love weer een grote hit, deze keer samen met Albert Hammond. Met deze artiest bracht hij een succesvol album uit, Hammond & West, waarop van beide artiesten oude en nieuwe nummers stonden. Op het album West & Friends uit 1988 zong West oude nummers met artiesten als Helen ShapiroTony Christie en Brian Hyland. Het album werd na een televisiespecial met goud bekroond.

In augustus 2005 scoorde West voor het eerst sinds 1993 weer een hit met Is this the way to Amarillo, dankzij een optreden in een reclamespot voor Bavaria. In hetzelfde jaar maakten Nederlandse militairen in Afghanistan een ludiek filmpje op de muziek van het lied en plaatsten het op YouTube. Hierop vertrok West naar dat land om voor de militairen op te treden.

West werd 65 jaar oud. Hij laat echtgenote Joke, twee kinderen en drie kleinkinderen achter. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.