Pas nu verneem ik dat de Franse acteur Michel Piccoli na een beroerte op 12 mei op 94-jarige leeftijd is overleden in de armen van zijn vrouw Ludivine en zijn jonge kinderen Inord en Missia. Piccoli is vooral bekend voor zijn rollen in “Le mépris”, “Les choses de la vie” en “La grande bouffe”

Het acteurstalent van Michel Piccoli werd voor het eerst opgemerkt in de politiefilm “Le Doulos” (Jean-Pierre Melville, 1961). Twee jaar later brak hij definitief door bij het grote publiek dankzij het nouvelle-vague drama “Le Mépris” (Jean-Luc Godard, 1963), gebaseerd op een boek van Alberto Moravia.
Sindsdien stopte hij niet meer met spelen. Hij werkte met de grootste Franse cineasten, zoals Claude Chabrol, Jacques Rivette, Claude Sautet, Michel Deville, Louis Malle, Yves Boisset en Francis Girod. Ook heel wat buitenlandse filmauteurs deden op hem een beroep: hij werkte acht keer samen met Marco Ferreri, zes keer met Luis Buñuel en vijf keer met Manoel de Oliveira. Hij speelde ook in films van Alfred Hitchcock, Marco Bellocchio, Ettore Scola, Jerzy Skolimowski, Luis Berlanga en Youssef Chahine. Tot nu toe was hij te zien in ongeveer 200 films.
Ook in het reële leven was Michel Piccoli een opvallend figuur. Luk Smets van The Pebbles vertelt b.v. over hem in Humo: “The Pebbles begonnen op het einde een keurslijf voor mij te worden. Ik wou eruit en ik heb me voor de helft in de smartlappen gegooid en voor de helft in die artistiekerige doening, die Shampoo toch geweest is. We hebben daar keihard voor gewerkt, met bril­jante musici, maar het marcheerde niet, alleen in Frankrijk kwamen we van de grond. En dan nog : we gingen in clubs spelen waar de meest elitaire snobs naar toe kwamen. Michel Piccoli en Serge Gainsbourg zaten op de eerste rij stoned als een kanon te wezen en te doen alsof ze alles van de muziek snapten. En dan kwamen ze in de kleedkamer vragen wat we ge­bruikten; de muziek waren ze al vergeten. We vroegen ons af waar we in godsnaam mee bezig waren.”
Michel Piccoli was eerst gehuwd met de actrice Éléonore Hirt met wie hij een dochter heeft. In 1965 ontmoette hij zangeres en actrice Juliette Gréco. Ze trouwden een jaar later (foto) en scheidden in 1977. Sinds 1980 leeft Piccoli samen met scenariste Ludivine Clerc. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.