Peter Vandenabeele wijst me erop dat ook wielrenner Gustaaf De Smet, afkomstig uit Mariakerke, onlangs (28 mei) is overleden in Oostakker.

Alhoewel Gustaaf in 1957 reeds een contract had bij Carpano-Coppi, is zijn loopbaan pas echt van de grond geraakt in 1959 toen hij aansloot bij Groene Leeuw, een ploeg waarvoor hij de rest van zijn loopbaan (tot 1968) zou blijven rijden. Zo won hij in 1960 de Schaal Sels, in 1961 de Omloop van Midden-België en in 1962 Gent-Brugge-Antwerpen.

1963 was een vruchtbaar jaar met overwinningen in de GP Denain, de Omloop der Vlaamse Ardennen te Ichtegem en de Nationale Sluitingsprijs in Putte-Kapellen. Deze overwinning herhaalde hij in 1964 toen hij ook het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp won en achtste eindigde in de Ronde van Vlaanderen.

Die ereplaats herhaalde hij in 1965, het jaar waarin hij de 1ste, 2de en 5de rit én de eindstand in de Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam schreef. Daarnaast won hij o.a. ook nog de GP van Zele. Het was zijn beste seizoen met in totaal zestien overwinningen.

In 1966 won hij Kuurne-Brussel-Kuurne en eindigde hij derde in Parijs-Roubaix. In 1967 won hij nogmaals de Omloop der Vlaamse Ardennen te Ichtegem. 1968 was zoals gezegd zijn laatste seizoen. Zelfs toen haalde hij nog vier overwinningen. In totaal won Gustaaf De Smet 72 wedstrijden bij de beroepsrenners. Ik herinner mij hem vooral als een aalvlugge spurter. (Wikipedia)

Een gedachte over “Gustaaf De Smet (1935-2020)

 1. En een sympathieke man. Was de eerste renner die ik ooit interviewde.
  Ik herinner mij het gesprek aan de telefoon nog toen ik een afspraak maakte.

  “Hallo Mr. De Smet, u spreekt met Jan De Smet. Ik stuurde u een tijdje geleden een brief met het verzoek om een interview van u af te nemen in het kader van een boek over de ploeg Groene Leeuw.”
  “Dag Mr. De Smet (met een Gentse tongval), inderdaad, ik kreeg uw brief, geen probleem voor het interview. Wanneer spreken we af.”
  Er werd een datum afgesproken, 16/04/2004, en ik kreeg aanwijzingen hoe er te geraken.
  “Euh Mr. De Smet”, zei ik. “Zeg maar Staf” hoorde ik aan de andere kant. “Dank u” zei ik, “Staf, ik heb nog nooit een interview afgenomen.” “’t Is niks jongen”, hoorde ik aan de andere kant van de lijn, “er is voor alles een eerste keer.”
  En zo vertrok ik op 16 april met een klein hartje, en dat voor een man van 45 jaar oud, naar Mariakerke bij Gent, om een van mijn wielergoden uit mijn jeugd te gaan interviewen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.