Roger Decock is deze nacht op 93-jarige leeftijd overleden. Decock won in 1952 de Ronde van Vlaanderen in hondse omstandigheden (foto Sporza).

Decock leerde de liefde voor de fiets kennen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij als smokkelaar opereerde in de grensstreek met Frankrijk. 

De Ronde van Vlaanderen van 1952 was een van de zwaarste edities uit de geschiedenis. “Wind, hagel, regen, sneeuwwater”, zou Decock in zijn sappig West-Vlaams het koersverhaal meermaals uit de doeken doen op radio en televisie. Maar hem kon het niet deren: “Een dag eerder had ik het bezoek gekregen van een apotheker uit Menen, die vroeg of hij mij met een product mocht inwrijven. Dat deed hij over heel mijn naakte lijf en al het water dat ’s anderendaags op mij viel, voelde als warm water aan. Het leek wel alsof ik naast een kachel reed.”

Die Ronde van Vlaanderen zou veruit de grootste en mooiste zege op de erelijst blijven van Decock, al won hij daarnaast ook nog onder meer de Scheldeprijs 1954, Parijs-Nice 1951 en het Kampioenschap van Vlaanderen 1951. Maar hij zal het meest herinnerd worden door een feit dat wel met koersen te maken heeft, maar dan niet met een prestatie van hemzelf. Hij is namelijk degene die zijn eigen kansen opofferde in de Tour 1951 en stopte om aan de volgauto’s aan te geven waar geletruidrager Wim Van Est in een ravijn was gevallen. Naar eigen zeggen, maar geruggesteund door Wim Van Est zelf, zou anders niemand die val hebben opgemerkt. Men zou gewoon op het einde van de rit vastgesteld hebben dat Wim Van Est ontbrak en pas dan zou men hem gaan zoeken zijn. Maar wààr moest men dan gaan zoeken? Alleszins spraken de tranen van Van Est boekdelen toen beide renners een aantal jaren geleden samen met een televisieploeg terugkeerden naar de plaats van het onheil.

Na zijn carrière baatte Decock samen met zijn vrouw het populaire café De Wildeman uit in Tielt. “Maar 50 jaar lang heb ik geen vingerhoed bier gedronken. Als ik had gedronken en gerookt, had ik mijn kaars al lang uitgeblazen”, verklapte Decock enkele jaren geleden zijn geheim voor een lang leven. Maar eind december werd Decock ziek. “Dinsdag is zijn toestand heel snel achteruitgegaan. Afgelopen nacht is hij omringd door zijn familie overleden. Dat was zijn laatste wens”, zei kleindochter Veronique Coene, zelf een ex-wielrenster, aan Sporza

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.