Morgen zal het ook al vijf jaar geleden zijn dat de Franse wielrenner François Mahé is overleden.

De Bretoen was beroepswielrenner van 1950 tot 1965. In 1951 eindigde hij meteen al derde in Parijs-Roubaix.

In 1953 was hij tweede in de Ronde van Vlaanderen en droeg hij één dag de gele trui in de Ronde van Frankrijk. Ook wist hij in 1954 een etappe te winnen in de Ronde van Frankrijk.

In 1956 eindigde hij derde in Parijs-Nice en een jaar later derde in Bordeaux-Parijs. Hij behaalde wel erg vaak de derde plaats. In 1958 b.v. zowel in de Midi Libre, het Frans kampioenschap op de weg en in Parijs-Tours.

In 1959 werd hij zowaar vijfde in de Tour, nadat hij in de Midi Libre tweede was geëindigd. Een jaar later verbeterde hij ook in Parijs-Nice en Bordeaux-Parijs zijn beste prestatie van drie naar twee!

Zijn beste prestatie was de tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje in 1961, waarin hij tevens twee etappezeges op zijn naam bracht.

In 1962 werd hij nogmaals tweede in Bordeaux-Parijs. Dit was zijn laatste uitschieter, tenzij men een negende plaats in de Waalse Pijl van 1964 nog als dusdanig zou beschouwen.

François Mahé was de oudere broer van Joseph Mahé, die vooral uitblonk in de cyclocross. Zelf deed François volgens mij ook aan veldrijden, maar zonder ooit een hoofdvogel af te schieten. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.