De Amerikaanse sopraan Leontyne Price is 93 op dit moment. Ze is het bekendst voor haar Verdi-vertolkingen, met name de rol van Aïda (zie foto). Vandaag is het precies zestig jaar geleden dat ze als eerste zwarte deze rol mocht vertolken in de Scala van Milaan. (Nota bene: Aida is een Ethiopische prinses en is dus sowieso zwart…)

Leontyne Price was ook de eerste keuze om de zangstem van Dorothy Dandridge te zijn in “Carmen Jones” van Otto Preminger in 1954, maar ze werd ziek en daarom werd ze vervangen door Marilyn Horne

Price bereikte internationale roem in de jaren vijftig en zestig en werd de eerste zwarte superster van de Metropolitan Opera. Maar als zwarte een ster zijn in New York, wil nog niet zeggen dat dit overal in de VS het geval was. Toen er discussie was of ze de rol van Minnie in Puccini’s La Fanciulla del West zou zingen in Atlanta, waarschuwde de algemeen directeur van de Metropolitan Opera Rudolf Bing haar dat ze niet in hetzelfde gereserveerde hotel zou kunnen slapen als de rest van het gezelschap. Haar antwoord was “Maak u geen zorgen, meneer Bing, ik ben ervan overtuigd dat u voor mij en het paard een plaats zult kunnen vinden.”
Ze zou ook de eerste Afro-Amerikaanse sopraan worden om “blanke” hoofdrollen te vertolken (andere Verdi-rollen, maar ook bij Puccini – zie hoger – en Mozart). In Europa werd ze gelanceerd door Herbert von Karajan tijdens de Salzburger Festspiele van 1960. Alhoewel ze op plaat een bejubelde Strauss-vertolkster was, werd ze voor diens opera’s echter toch niet gevraagd… Samuel Barber schreef speciaal voor haar (en de opening van de nieuwe Met in het Lincoln Center in 1966) zijn opera “Anthony and Cleopatra”. Haar stem staat bekend voor haar briljante hoge register, het rokerige hese geluid in de midden en lage registers, haar zachte “legato” uitspraak, en groot dynamisch bereik. Zelf omschreef ze dat als “soul in opera“.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.