De Australische zanger van Vlaamse afkomst Gotye wordt vandaag ook al veertig jaar…

Het is ondertussen alweer acht jaar geleden dat hij zes weken op nummer één stond in de Amerikaanse Billboard Hot 100 met Somebody that I used to know. Volgens sommigen brak hij daarmee het record van Dominique van Soeur Sourire uit 1963 en ging hij zeker Technotronic vooraf dat met Pump up the jam in 1989 “slechts” de tweede plaats bereikte. Verder waren er nog:
8.Rocco Granata: Marina (1959) (*)
8.The Chakachas: Jungle fever (1972)
10.DHT feat.Edmée: Listen to your heart (2005)
11.Lasgo: Sometimes (2003)
39.Plastic Bertrand: Ca plane pour moi (1978)
41.Soulsister: The way to your heart (1997)
53.2 Unlimited: Get ready for this (1991)
78.Ian Van Dahl: Castles in the sky (2000)
Maar volgens mij verandert Gotye helemaal niks aan dit lijstje, aangezien het onvoldoende is dat Wouter De Backer, zoals Gotye echt heet, in Brugge werd geboren. Tenslotte verhuisde hij reeds op tweejarige leeftijd naar Australië en heeft hij daar zijn muzikale carrière uitgebouwd. Zoals iemand zei: op die manier kunnen we op de duur ook “I don’t like mondays” van Bob Geldof als een Belgische productie gaan beschouwen!
Dat neemt echter niet weg dat ik geen achting zou hebben voor de prestatie van Gotye. Zo maakte op 3 april 2012 de Nederlandse Top 40 bekend dat Gotye het 47 jaar oude record van Trio Hellenique heeft gebroken. Hun La Danse de Zorba was sinds zijn notering in 1965-1966 de hit met het hoogste aantal punten, maar aan die hegemonie maakte Somebody that I used to know een einde. (Al dien ik helaas ook hier weer een kanttekening te maken: in de tijd van Trio Hellenique werden echt nog platen verkocht. Nu komt men met 300 verkochte exemplaren al in de hitparade! Akkoord, sinds men het downloaden ook in rekening brengt, is er toch nog een zeker gewicht aan zo’n hitlijst te geven, maar toch…)

Ronny De Schepper

(*) Althans volgens Het Nieuwsblad. Volgens Raymond Thielens was Rocco’s piekpositie in Billboard de 31ste plaats en bij Cashbox de 12de.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.