Vandaag is het twintig jaar geleden dat “the queen of pulp”, Barbara Cartland, is gestorven.

Tot kort voor haar dood leverde zij nog altijd twéé boeken per maand af. Zo had ze uiteindelijk 723 titels op haar naam, samen goed voor een verkoop van 750 miljoen boeken. Cartland was aartsconservatief (*), op die manier was Catherine Cookson (1906-1998) toch een beetje haar tegenbeeld. Die kloeg in haar boeken b.v. de ondergeschikte positie van de vrouw aan (met name in “The tide of life”).
Naar haar eigen zeggen (in Gazet van Antwerpen) eindigen alle boeken van Barbara Cartland met de zin: “And they found love”. Ook Wim Timmerman sluit zich daarbij aan: “Tuurlijk, want het eindigt altijd goed. Dat is de kracht van positief denken, ik geloof daarin. Die boekjes bevestigen wat ik denk. Vaak lees je in die romans dat mensen in misverstanden terecht komen omdat ze te weinig eerlijk zijn, niet met elkaar praten. Ze vluchten weg. Dat wreekt zich.”
Het uiteindelijke gevolg van heel deze evolutie is wel dat Konsalik meer wordt gelezen dan Thomas Mann, Barbara Cartland meer dan Jeannette Winterson en dat Harold Robbins E.L.Doctorow in de schaduw stelt…
UITSMIJTER
De grootste afnemer van boeken van Barbara Cartland is op dit moment Rusland. De zegeningen van de vrijheid, zeker?

Ronny De Schepper

(*) Voor één ding moeten we haar toch dankbaar zijn: zij heeft ervoor gezorgd dat vrouwen in militaire dienst zijden ondergoed kregen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.