Nog geen zes maanden lagen er tussen de oprichting door Howard Devoto van de groep Magazine en hun eerste elpee « Real life ». Toch werd ze als één van de best geslaagde producties van 1978 beschouwd.

Tot stand gekomen dank zij de hernieuwde belangstelling voor jong talent in het kader van de « new wave », ging Magazine echter verder dan dat. Zij waren veelzijdiger en gingen het experiment niet uit de weg.
Naast deze puur muzikale verschillen trachtte de groep zich ook anderszins te definiëren. Een correspondent spreekt van een decadentie die aan filmische equivalenten herinnerde, zoals aan Fellini en Bertolucci. In tegenstelling met een gemakkelijke poseurshouding zoals in het geval van Devo b.v. bracht Magazine deze sfeer louter via hun muziek over, en dat in nummers als “The great beautician in the sky” en “Parade”.
Op « Secondhand Daylight » wordt het spectrum nog uitgebreid en krijgt de synthesizer (een instrument dat aan de new wave eigenlijk vreemd is) nog meer nadruk. Alhoewel deze evolutie zich op « The correct use of soap » doorzet, in nummers als « Philadelphia » en « Sweetheart contract », toch heeft deze nieuwe, derde elpee meer moeite om zich duidelijk te profileren.
Positief is anderzijds dat er tegelijk blijkbaar toch wordt teruggegrepen naar eenvoudiger geluiden, of het nu nogal rechtvoorderaapse rock betreft als in « Because you’re frightened » of een meer sentimentele nummer als « You never knew me ». Vooral de rol van keyboard-speler Dave Formula en van bassist Barry Adamson lijkt me hierbij van belang.
Magazine ontgoochelt nog niet zo gemakkelijk.

Ronny De Schepper

Magazine, The correct use of soap, Virgin 202 116

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.