Het is al twintig jaar geleden dat in de ochtend in Parijs fluitist Jean-Pierre Rampal is overleden aan een hartstilstand (foto Eric Koch via Wikipedia).

Geboren in 1922 in Marseille brak hij zijn studies medicijnen af om naar het conservatorium van Parijs te gaan. In de jaren vijftig was hij van belang voor de herontdekking van de barokmuziek, al speelde hijzelf geen traverso. Toch trad hij vaak op met clavecimbelspeler Robert Veyron-Lacroix. Van 1956 tot 1962 was hij eerste fluitist in het orkest van de Parijse Opéra. Hij creëerde ook vaak hedendaags werk dat speciaal voor hem was geschreven, o.a. door André Jolivet en Francis Poulenc. Over hedendaags werk gesproken, volgens de legende (en meer bepaald Bert Verhoye van Het Laatste Nieuws) zou de fluitsolo op “Il est cinq heures, Paris s’éveille” van Jacques Dutronc gespeeld worden door Jean-Pierre Rampal, maar dat is niet waar. Roger Bourdin is de “dader”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.