Kirsi Tiihonen (foto BBC) is een 31-jarige Finse sopraan die uiteraard een lied van Sibelius zong in The Cardiff Singer of the World 1995. Dat gaat haar wel goed af, maar toch lijkt ook zij eigenlijk reeds te oud om hier nog aan mee te doen.

Ook haar Verdi-aria (“Tu che le vanita”, de graf-aria) heeft ze reeds veel gezongen, de volledige rol in “Don Carlo” zelfs. Mij lijkt het een heel eigenzinnige vertolking, maar waar wel iets voor te zeggen valt. De commentatoren waren het daarmee eens (“kippenvel”) en ze werd dan ook de winnares van de eerste avond. Carlo Rizzi was de dirigent, die haar naar de finale leidde. Zij was de eerste die op deze avond een lied met piano bracht. Drie na elkaar dan nog wel. Twee van Brahms en één van Rachmaninov. Ze had dan ook een pianiste bij, waarmee ze reeds zes jaar werkte. Ze was ook de enige die Wagner had gekozen, nl. Elza’s droom uit “Lohengrin” en Elisabeths begroeting uit “Tannhauser”. Veel Wagner had ze nog niet gezongen, zei ze, maar ze wilde wel die richting uit. Haar Scandinavische fysiek zal haar daarbij wel behulpzaam zijn. Norrington was overtuigd, al vond hij ze wat droevig klinken. Toch was het een verrassing dat ze de Liedprijs heeft gewonnen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.