Fons Mariën las Langs bergen van werk van Willy van Poucke.

In dit boek uit 2008 brengt auteur Willy Van Poucke verslag uit een voettocht langs de GR 412, van Bernissart tot Blegny. Het is het zogenaamde terrilpad dat langs de terrils of getuigenisheuvels van de mijnbouw in Franstalig België loopt. De hoofdstukken waarin hij zijn voettocht beschrijft, wisselt hij af met meer beschouwende hoofdstukken over de mijnbouw in ons land.

Zo komen aan bod: het zware werk in de mijnbouw, de ongevallen en mijnrampen (waarvan de mijnramp in Marcinelle uit 1956 het bekendst gebleven is), de armoede en het dagelijks leven van de mijnwerkers, de stakingen en sociale onrust (met een hoofdstuk over de staking in 1886), de rijke steenkoolbarons en hun kastelen, de migratie….
Op zijn voettocht stelt hij vast dat de terrils groene plekken geworden zijn, bekijkt hij de overgebleven mijngebouwen die soms ware ruïnes geworden zijn en in andere gevallen gerestaureerd werden en omgebouwd tot mijnmuseum. Zijn verslag is doorspekt met talrijke beschouwingen over het verleden, de mijnbouw, de sociale verhoudingen in ons land en hoe een en ander geëvolueerd is, het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië… Ook verwijst hij geregeld naar literaire bronnen: in het bijzonder ‘Germinal’ van Emile Zola, George Orwell en vooral de boeken van Constant Malva. Deze laatste auteur is een revelatie: als mijnwerker schreef deze man onder dit pseudoniem enkele boeken over het harde mijnwerkersleven waarbij de beschrijving ervan niet opgesmukt is.

Dit boek lezen is kennis maken met een streek waarvan de plaatsnamen bekend in de oren klinkt (o.m. de Borinage, Charleroi) maar die we toch niet echt kennen. Het is tegelijk een vernieuwde kennismaking met een stuk sociaal, politiek en industrieel verleden van ons land, waarvan vele aspecten te weinig bekend zijn. Aanbevolen lectuur!

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.