In 1960 werd Renaat Van Elslande adjunct-minister van Nationale Opvoeding en zo de facto de eerste minister van Nederlandse Cultuur. Als jong (46) minister wou hij iets doen en hij drukte de Omroepwet erdoor, waardoor de BRT en de RTB ontstonden i.p.v. NIR/INR. Dat was vooral het werk van Paul Vandenbussche die werkzaam was op zijn kabinet. Ook oprichting van BRT 3.

Op 17 september 1959 was de eerste programmadirecteur van de Vlaamse televisie, Bert Leysen, om het leven gekomen door een auto-ongeluk. Hij was in januari opgevolgd door Paul Vandenbussche. Deze zal ook administrateur-generaal Jan Boon opvolgen, als die op het eind van 1960 overlijdt.
Een eerste succes van de kersverse BRT waren de jeugdfeuilletons, die vanaf 1960 ook gedeeltelijk op film werden opgenomen. Dat was b.v. het geval in “Het geheim van Killary Harbour” met Wies Andersen en Cyriel Van Gent, nadat men vroeger gewoon rechtstreeks in de studio acteerde (“Manko Kapak” b.v.).
Tegelijk mocht de toen pas 18-jarige Guy Mortier een eerste volwaardig “teenagerprogramma”, zoals dit toen werd genoemd, maken. Dat werd dan met name “Schudden voor gebruik”.
Ondertussen weet men dat de benaming BRT werd veranderd in VRT, maar in de praktijk maakte dit geen enkel verschil: de VRT is nog altijd de BRT, als je begrijpt wat ik bedoel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.