Pas nu heb ik vernomen dat de Britse formule 1-piloot Stirling Moss op 12 april is overleden. Tussen 1955 en 1958 eindigde Moss viermaal op rij op de tweede plaats in het wereldkampioenschap (in 1955, 1956 en 1957 achter Juan Manuel Fangio en in 1958 achter Mike Hawthorn met amper één puntje verschil). Stirling Moss wordt dan ook wel de beste autocoureur genoemd die nooit het formule 1-wereldkampioenschap won.

20 stirling moss

Moss begon zijn carrière in de Formule 500 (een voorloper van de Formule 3). Het zou tot 1955 duren eer hij zijn eerste Formule 1 winst op zijn naam kon schrijven. Hij won dat jaar de Britse Grand Prix in een Mercedes-Benz (daarvóór had hij al voor Maserati gereden). Twee jaar later zou hij ook weer de thuis-Grand Prix winnen, deze keer in een Britse auto: de Vanwall van ontwerper Tony Vandervell. Moss had een voorliefde voor Britse racewagens. Na Vanwall zouden dat Cooper, BRM en Lotus worden.
In totaal zou Stirling Moss het verbluffende totaal van 186,5 punten halen, dankzij een overwinning in 16 Grand Prix, 24 keer op het podium en 34 keer binnen de punten te zijn geëindigd. Het was in Engeland dan ook de gewoonte dat Britse motoragenten aan zojuist gesnapte snelheidsovertreders de vraag stelden: “Wie denk je wel dat je bent? Stirling Moss?” Het overkwam Moss zelf eens en had hij behoorlijk wat moeite om uit te leggen dat hij dat inderdààd was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.