Het zal morgen ook al vijftien jaar geleden zijn dat de Vlaamse musicoloog Pieter Andriessen is overleden.

Pieter Andriessen is nog het meest bekend omdat hij van april 1991 tot 2000 nethoofd was van de Vlaamse klassieke zender Radio 3 die sinds 2001 Klara (Klassieke Radio) heet. Bij de overgang van Radio 3 naar Klara eind 2000 werd hij opgevolgd door aan Walter Couvreur. Begin 2001 ging hij met vervroegd pensioen (in hoeverre dit met zijn volledige instemming was, weet ik niet), maar daarvan heeft hij dus niet veel kunnen genieten. Met zijn programma Musica Antiqua speelde Andriessen een belangrijke rol in de spraakmakende oude-muziekbeweging in Vlaanderen. Hij werkte als producer samen met musici zoals Paul Van Nevel, Jos Van Immerseel en Philippe Herreweghe. Samen met Sigiswald Kuijken stond hij zelfs aan de wieg van het barokorkest La Petite Bande. Andriessen tekende voor heel wat Musica Antiqua-opnamen bij verschillende opnamelabels. Andriessen trad ook op als raadgever voor de programmatie van het Festival Musica Antiqua in Brugge en schreef in opdracht van dit festival, de geschiedenis van de muziek in Brugge, van de 13de tot de 18de eeuw. Het is echter een andere publicatie (“Muziek zien”) die ik destijds voor De Rode Vaan heb gerecenseerd.
“Een nieuwe, frisse, weldoende wind cirkelt doorheen de Artis-Historia uitgeverij en dat is op verschillende niveau’s heel goed voelbaar. Stelselmatig wordt het aantal onderwerpen in reeksen aangedikt en met een fors aantal titels opgevuld. Ook op inhoudelijk gebied werd de bres geforceerd naar een kritischer publiek dat geen vrede meer neemt met een oppervlakkige terminologie. Bovendien werd op geen inspanning gekeken om de vormgeving behoorlijk te « face-liften ». Een eminent voorbeeld van deze politiek is het prachtige boek « Muziek zien », dat werd gecoördineerd door Pieter Andriessen, producer bij BRT 3. De titel wijst erop dat muziek ook best het bekijken waard is en dat dit een leerzame en aangename bezigheid is. Muziek is uiteraard een enorm groot onderwerp. Toch werd geprobeerd de voornaamste aspecten ervan vast te leggen in woord en beeld. Ziehier een greep uit de onderwerpen. Muziek en dans : door de eeuwen heen waren deze twee expressievormen verbonden, van de vruchtbaarheidsdansen tot Hofdansen, van de geboorte van de beroepsdanser tot de moderne choreografie. Muziek in de kerk : een overzicht van de muziek tijdens de katholieke, gregoriaanse, byzantijnse, protestantse en anglicaanse eredienst. Muziek in de concertzaal : we leren het orkest en diverse instrumenten beter kennen, de eigenschappen van een goede concertzaal… Muziek in de schouwburg : de band tussen muziek en toneel is de opera. Een geschiedenis van het ontstaan tot Verdi, Wagner tot de modernste vormen van muziektheater. Enzovoorts ! Een warme aanrader!” (RDS in De Rode Vaan van 24/10/1985)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.