Morgen wordt Leah Thys, nu algemeen bekend als Marianne Bastiaens uit “Thuis” (foto Worak via Wikipedia), 75 jaar…

Leah Thys studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Als freelance actrice is ze bij zowat alle Vlaamse theatergezelschappen en productiehuizen actief (geweest). Ze was enkele jaren vast in dienst bij het NTG (*) en trok in 1983 naar Engeland om er in diverse voorstellingen te spelen. Tevens werd ze er docente Laban (bewegingsanalyse) aan de Guilford School of Acting en regisseerde ze er diverse theaterstukken. Tijdens deze jaren (en ook na haar terugkeer naar België) was zij gastdocente bij GITIS in Moskou, in het Samuel Beckett instituut te Dublin en aan het Conservatorium te Wenen. In 1994 keerde zij terug naar haar thuisland België. Daar strikte men haar onmiddellijk voor de rol van Marianne uit “Thuis“. Van 1995 tot 2012 doceerde ze de vakken Laban en Monologen aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ook nam ze hier jaarlijks de regie van de Shakespeareprojecten voor haar rekening. (Wikipedia)

(*) Helemaal duidelijk is Wikipedia hier niet, maar als men bedoelt dat haar engagement bij het NTG in 1983 is afgelopen om naar Engeland te gaan, dan is het natuurlijk normaal dat ik (tot mijn grote verrassing eigenlijk) geen recensies heb van stukken waarin ik haar zou hebben gezien. Ik ben weliswaar in 1981 definitief in Gent komen wonen, maar een tijdlang is Firmin De Gryze nog de correspondent van De Rode Vaan voor het NTG gebleven. Het is maar toen Firmin zelf voorstelde dat ik het van hem zou overnemen, dat ik om zo te zeggen kind aan huis werd bij het NTG. Ik weet niet meer precies in welk jaar dat was, maar als ik Leah dan als richtsnoer mag gebruiken, was het blijkbaar niet vóór 1983.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.