Morgen zal het al tien jaar geleden zijn dat Bobbejaan Schoepen (rechts op de foto, naast Jacques Brel) is overleden.

Bobbejaan Schoepen was een Vlaams zanger, gitarist, entertainer, acteur en kunstfluiter. Hij was vooral bekend door liedjes als “De lichtjes van de Schelde”, “‘k Zie zo gere mijn duivenkot”, “Café zonder bier” en “De koereur”. Hij begon in een jazzorkest in Boom, waarvan ook Kees Brug en de vader van Roland Van Campenhout deel uitmaakten. In de jaren vijftig was hij ook te zien in komische films, zoals “Ah! Qu’il fait bon chez vous” van Emile-Georges de Meyst (1950). Hij doste zich vaak uit als een cowboy en bezong volkse thema’s, veelal in een aan de country-and-western traditie ontleende stijl. In de jaren vijftig en zestig genoot hij ook internationale bekendheid. Hij heeft zelfs nog in de Grand Ole Opry in Nashville gespeeld. Hij gebruikte zijn populariteit om ook andere zangers te lanceren, zoals Jimmy Frey b.v. of de zestienjarige Bob Verhelst, die een piepjonge Will Tura versloeg in een crochetwedstrijd in Kortrijk en als prijs (net zoals veel later in “Idool”) een plaatje mocht opnemen, met name zijn interpretatie van “De Jodelende Fluiter” van Bobbejaan Schoepen. Bob Verhelst ging later studeren aan het Gentse Conservatorium, waar hij als Bobby Setter een rockgroepje samenstelde.
In de decennia daarna gold Bobbejaan vooral als oprichter van en entertainer in het naar hem vernoemde pretpark Bobbejaanland. Daar heb ik hem nog weten optreden met zijn vrouw Josée Jongen, een Nederlandse die gestudeerd had voor operazangeres en werkte als fotomodel. Daarvoor had ik hem ook al aan het werk gezien toen hij met zijn tent Temse aandeed (op de foto hieronder staat de tent wel in Ninove, maar dààronder zie je een foto van Bobbejaan op de Tuinwijk in het kader van zijn publiciteitscampagne). Nadat hij in 1957 had opgetreden in het Gentse Circus Tondeurs had hij daarvan de mogelijkheden ingezien.

24 de tent van bobbejaan in ninove00 bobbejaan schoepen op de tuinwijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.