Het is vandaag 250 jaar geleden dat de latere koning Louis XVI is getrouwd met Marie-Antoinette. Ze waren toen respectievelijk 15 en 14 jaar oud. Ze zullen later allebei op het schavot eindigen…

Op het moment van het huwelijk is Louis-August nog altijd kroonprins, hij zou pas koning worden op 10 mei 1774 toen zijn grootvader de 64 jaar oude koning Louis XV aan de pokken is gestorven. Lodewijk August was toen negentien jaar. Zijn vader was al op jonge leeftijd overleden.

De Oostenrijkse aartshertogin Maria Antonia van Habsburg-Lotharingen was de jongste uit een gezin van zestien kinderen van keizer Frans I Stefanus en keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk. Marie-Antoinette had een zorgeloze jeugd en hield van dansen en muziek maken. Ze was naïef en had geen verstand van politiek.

Het huwelijk tussen Lodewijk XVI en Marie-Antoinette was gearrangeerd. Het werd eigenlijk al op 19 april 1770 voltrokken, maar de kroonprins kon hier zelf niet bij zijn, daarom werd het huwelijk bij volmacht voltrokken. Pas op 16 mei vond het ceremoniële huwelijk tussen de Oostenrijkse prinses en de Franse kroonprins plaats.

De twee “geliefden” hadden elkaar nog nooit gezien. Pas twee dagen voor het ceremoniële huwelijk, dus op 14 mei 1770, werd een eerste ontmoeting georganiseerd tussen Marie-Antoinette en de kroonprins Louis-August. 

Het huwelijk tussen Marie-Antoinette en Lodewijk XVI was gearrangeerd door hun ouders en grootouders. De betrekkingen tussen Frankrijk en Oostenrijk waren in die tijd vijandig. Om een einde te maken aan de slechte verhouding tussen de landen, zou het een uitkomst zijn om de koninklijke families te verenigen en zo de macht te behouden. 

Marie-Antoinette speelde geen duidelijke politieke rol, maar kreeg de verantwoordelijkheid voor het vermaak op het paleis toegeschoven door de koning. Ze organiseerde toneelstukken, feesten en spelletjesavonden. Ze hield van de feesten en er ontstonden roddels over minnaars, aldus de website IsGeschiedenis. Marie-Antoinette was niet geliefd aan haar eigen hof. Naast de roddels over haar liefdesleven, werd ze ‘die vrouw uit Oostenrijk’ genoemd. Hoewel Marie-Antoinette er alles aan deed om de banden tussen Frankrijk en Oostenrijk te verbeteren, bleef het vijandige beeld naar de Oostenrijkse bestaan. Het huwelijk kende een moeilijke start. Pas na acht jaar werd het eerste kind geboren en was er dus een troonopvolger. Ze kregen in totaal vier kinderen, van wie de laatste al vroeg overleed.

Marie-Antoinette was niet alleen het slachtoffer geworden van roddels bínnen het paleis, buiten de paleismuren was de ontevredenheid over de koningin nog vele malen groter. Ze had niet veel van zichzelf laten zien aan het Franse volk, waardoor er een beeld was ontstaan van een arrogante koningin. Daarnaast deed de opvatting de ronde dat Marie-Antoinette excessief veel geld zou uitgeven. Aan haar wordt (verkeerdelijk) ook de uitdrukking “Let them eat cake” toegeschreven (toen men haar kwam berichten dat het volk geen brood meer had, zou ze geantwoord hebben dat ze dan maar gebak moesten eten).

In werkelijkheid gaf ze minder uit dan haar voorgangers en schonk ze redelijke bedragen aan goede doelen. Het volk ontwikkelde echter een steeds grotere vijandigheid tegenover de Europese adel, die leidde tot de Franse Revolutie in 1789. Het paleis Versailles werd bestormd en Marie-Antoinette en Lodewijk moesten vluchten, hoewel ze hadden ingestemd met de invoering van een constitutionele monarchie i.p.v. de absolute macht van hun voorgangers.

Op 21 januari 1793 werd Lodewijk XVI onthoofd op de Place de la Concorde in Parijs. Op 16 oktober 1793 volgde dezelfde straf voor Marie-Antoinette.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.