Pas nu zie ik dat de Engelse wielrenner Albert Hitchen vijf jaar geleden is overleden aan de ziekte van Alzheimer.

Tot mijn nog veel grotere verbazing stel ik vast dat hij op Wikipedia eerder wordt herinnerd als “an English pioneer, notable for his work in the preservation of steam locomotives”. Dat heeft in de eerste plaats te maken met zijn jeugd: “Raised in Mirfield, West Yorkshire, Hitchen worked on steam locomotives at his home shed for 18 months before a further 12 months at Wakefield’s shed and then six months at Bradford Hammerton Street. He finished his service with British Railways (BR) in 1952 as a fitter at Mirfield where he worked for 36 months. After leaving BR, Hitchen spent three years looking after Barclay tanks and fireless locomotives at ICI’s Dalton works in Huddersfield.”
1952 + 36 maanden, dat maakt dus 1955 en de zeventienjarige Hitchen besluit om wielrenner te worden. Hij wordt meteen derde in het juniorkampioenschap van Yorkshire na Bob McLean en Brian Frost (bij mijn weten nooit meer iets van vernomen, van die twee). Een jaar later wordt hij reeds zelf kampioen van zijn geboortestreek en in 1957 wordt hij zelfs al zesde in het nationale kampioenschap voor amateurs (alweer achter een rij illustere onbekenden: Charlie Mather, Peter Southart, Len Morris, een naamloze vierde en Norman Taylor).
In 1959 krijgt hij dan ook een profcontract aangeboden bij Ellis Briggs Cycles. Een jaar later gaat hij over naar Viking Cycles, waar hij blijft tot en met 1963. In die periode eindigde hij zowel 33ste in de Vredeskoers in 1961 als nam hij deel aan de Tour de France in de Britse nationale ploeg (opgave in de vierde etappe), wat bewijst dat een “profcontract” in Engeland in die tijd een rekbaar begrip was. In 1963 werd hij ook voor het eerst kampioen bij de profs (vóór alweer twee nobele onbekenden Ken Nuttall en Alan Jacob).
In 1964 maakte Hitchen dan de oversteek naar het vasteland. Eerst voor de Franse Bertin-ploeg, nadien voor twee jaar bij de Willem II-ploeg van Rik Van Looy (zie foto onderaan). En daarmee zijn we aanbeland bij de reden waarom ik een artikel aan hem wijd, want in die jaren nam hij, samen met o.a. George Drewell, deel aan het enige avondcriterium dat ik ooit in Temse heb weten plaatsvinden (op de wijk Oostberg). En natuurlijk, aangezien ik altijd een voorkeur heb gehad voor exoten en dan nog vooral voor Engelstaligen, heb ik hem die avond in mijn armen gesloten (puur overdrachtelijk, in werkelijkheid denk ik dat ik hem enkel heb weten voorbij zoeven met alle andere deelnemers).
Zijn verblijf op het continent was echter geen succes. Terwijl hij op Engelse bodem de overwinningen bleef opstapelen (in 1965 werd hij b.v. voor een tweede maal kampioen van zijn land, deze keer vóór Mick Coupe en Keith Butler, alweer geen illustratie van de “rijkdom” van het Britse wielrennen op dat moment), kon hij op het vasteland geen enkel serieus resultaat voorleggen (tenzij men een overwinning in de kermiskoers van Kruiningen als zodanig wil bestempelen; zijn tweede Tourdeelname – alweer in de nationale ploeg – eindigde alleszins al na de eerste etappe!) en daarom keerde hij vanaf 1968 terug naar de Falcon-ploeg (zie bovenstaande foto) die hem ook reeds had ondersteund in 1965. Toch begonnen ook in het thuisland de overwinningen af te nemen. Hitchen probeerde het even in het veld (zonder veel succes: 15de in het nationale kampioenschap) en daarna op de baan, wat hem beter bleek af te gaan (tweede met Bill Lawrie in het nationaal kampioenschap madison achter Trevor Bull en Tony Gowland). In 1971 nam hij nog eens deel aan de Ronde van Zwitserland en werd hij derde in het nationaal kampioenschap achter Danny Horton en Sid Barras, maar het was duidelijk dat het vet van de soep was en hij keerde stilaan terug naar zijn stoomlocomotieven. Hiervoor geef ik dan opnieuw het woord aan Wikipedia, want zelf ken ik daar uiteraard totaal niets van, ook al fascineert het mij wel
“After the ending of steam in 1968, steam locomotives were been rescued from Barry Scrapyard for preservation as steam was becoming a big attraction, and, as a result, in 1980 Bert rescued Bullied West Country Pacific No 34027 Taw Valley for preservation from Dai Woodham’s Barry Scrapyard. On being rescued, she was moved to the North Yorkshire Moors Railway for restoration to running condition. She was later moved to the East Lancashire Railway in 1982 before finally moving to the Severn Valley Railway in 1985. No 34027 was to later make a number of appearances on the mainline working charter trains from London, including the ever-popular VSOE British Pullman trains. After the engine was sold in 2001 to Phil Swallow, he became part owner of BR Standard 4 4-6-0 no 75014. Based at Grosmont, the 4-6-0 became a regular on charter train duties, with her finest hour being in 1995, when she worked the first season of Jacobite trains along the West Highland Line from Fort William to Mallaig. No 75014 was eventually sold to what is now The Dartmouth Steam Railway.
LMS ‘Black Five’ 4-6-0 no 45231 The Sherwood Forester was the final locomotive to be owned by Bert which after completion of an overhaul at Loughborough on the Great Central Railway she was moved by road to the Mid Hants Railway in 2005. The 4-6-0 then made a proving run from Alton to Fratton (Portsmouth) entering mainline service later in the year. The engine has also been used on two occasions to work the 40th & 45th anniversary trains of 1T57, Fifteen Guinea Special which she worked in double headed formation with sister engines 45407 & 44932.
45231 is currently based at Carnforth alongside a number of other mainline certified LMS engines, she was until November 2015 owned by the Hitchen family when Jeremy Hosking purchased the locomotive from them. The current plan is for her to remain at Carnforth for the rest of 2015 but plans for 2016 haven’t yet been finalised on where she will be moving to. Her current mainline certificate expires in 2020 with her boiler certificate running out in 2023.”

Ronny De Schepper

36 Hitchen Albert

Een gedachte over “Albert Hitchen (1938-2015)

 1. Brian Frost was in 1961 en 1966 prof voor zover dat in Groot Brittanniê iets betekende.
  Alan Jacob was onafhankelijke van 1960-1964.

  HITCHEN Albert (GBR)
  ° 04/07/1938 Mirfield
  + 21/05/2015 Mirfield

  CARRIERE
  1959 Ellis Briggs(O)
  1960 Ellis Briggs(O)
  1961 Viking Cycles(O)
  1962 Viking Cycles(O)
  1963 Bertin-Porter 39-Milremo(O) / Viking Cycles(O)
  1964 Bertin-Porter 39-Milremo(O) / Falcon Cycles(O)
  1965 Bertin-Porter 39(O) / Falcon Cycles(O)
  1966 SID-Motram(prof )/ Willem II-Gazelle(prof) / Bertin-Porter 39-Milremo(prof) / Broadhurst-Milremo(prof)
  1967 Willem II(prof)
  1968 Falcon(prof)
  1969 Falcon(prof)
  1970 Falcon(prof)
  1971 Falcon(prof)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.