In de aflevering van Info Temse van oktober 2009 stond een bijdrage over vijftig jaar Oostberg, die ik met toestemming van burgemeester Luc De Ryck hieronder mag afdrukken. Ik had hier vooral om gevraagd, omdat ikzelf een klein paragraafje aan dit overzicht kon toevoegen. Op het einde van de jaren zeventig heeft de ploeg van De Rode Vaan immers een wedstrijd gespeeld tegen F.C.Oostberg op hun plein, omdat een toenmalige schoonbroer van mij deel uitmaakte van die ploeg. Na afloop was er dan een verbroedering in de Marron, de dancing van alweer een andere toenmalige schoonbroer eveneens op de Oostberg.

F.C.Oostberg

Daarnaast heb ik ook nog een flouë “actiefoto” van mezelf teruggevonden. Op zich ook wel “historisch” want uiteindelijk zou ik de wedstrijd vroegtijdig moeten verlaten omdat ik mijn voet had omgeslagen. Om heel eerlijk te zijn, de reactie van de andere spelers van De Rode Vaan achteraf was dat het inderdaad een “patattenveld” betrof, waar dergelijke ongelukjes dan ook gemakkelijk kunnen voorkomen. Eigenlijk wordt dit bevestigd in het stukje hieronder, zij het dan dat men het over “ploetervoetbal” heeft, terwijl de wedstrijd waarover ik het heb juist onder een stralende zon gespeeld werd. Wat de uitslag van de wedstrijd was, kan ik me niet meer herinneren. Wat ik me wél herinner, is dat niet lang daarna de voetbalploeg van De Rode Vaan werd opgeheven omdat er te veel gekwetsten (en dus ook verlies van arbeidsuren) waren…

FC Oostberg, de oudste zuivere-liefhebbersvoetbalclub van Temse en één van de oudste van het Waasland én het Walivo-verbond, vierde op zaterdag 22 augustus haar 50ste verjaardag. Het jubileumprogramma omvatte een ontvangst op het gemeentehuis, een wedstrijd tussen de huidige en oud-spelers en een barbecue op het Waesmeer.
Op het gemeentehuis schetste burgemeester Luc De Ryck de historiek van het sportleven in Temse in de 20ste eeuw, met voetbal als constante en populairste sport. De burgemeester loofde de club en bracht in het bijzonder hulde aan voorzitter Etienne Van Bogaert, de enige die onafgebroken sinds 1959 actief is gebleven. Voorzitter Van Bogaert belichtte in vogelvlucht de clubgeschiedenis met zin voor anekdotiek, waarna Walivo-voorzitter Hans Troch vanuit de Wase invalshoek de betekenis van het liefhebbersvoetbal toelichtte.
Al in de jaren ’30 was er op de Oostberg een voetbalclub: De Witte Duivels. W.O. II bezegelde het lot van de vereniging. In 1959 ging een nieuwe club van start onder impuls van bevriende buren: Jozef Van Der Herten, Omer Verdickt, Armand Van Damme, Robert Van Haegenbergh, Armand Van Daele, Maurice Buytaert e.a. De enige uit dat pioniersjaar die – onafgebroken – actief is gebleven, is Etienne Van Bogaert (°1943): hij was speler en secretaris en is nu voorzitter.
Jozef Van Der Herten was de eerste voorzitter. Al na een paar maanden werd hij opgevolgd door Robert Van Haegenbergh, in 1960 nam Ghislain Smet zijn plaats in. Etienne Van Bogaert is voorzitter sinds 1966.
In de beginjaren werd gespeeld op een weide van landbouwer Aloïs Meersman. De stallen op de boerderij fungeerden als kleedkamer. Als het regende, stonden het ‘terrein’ en de aanpalende beken onder water en diende er geploetervoetbald. Na de match betekende een duik in de beek voor een aantal spelers een doeltreffende schoonmaakbeurt… De eerste kledij werd geleverd door Kleding Hauman. Toen het ‘terrein’ verkocht werd als bouwgrond, was FC Oostberg genoodzaakt buiten Temse te spelen: eerst in Sint-Niklaas (op ‘t Zonneke), daarna in Nieuwkerken. Uiteindelijk keerde de club terug naar haar ‘roots’ en werd een vaste stek gevonden in het openluchtcentrum Fernand Schuerman.
FC Oostberg won in zijn bestaansgeschiedenis verscheidene tornooien en organiseerde zelf 25 jaar lang met succes een paastornooi.
De club is sinds de oprichting van Walivo (1971) een vaste waarde in dit verbond. Zij treedt aan in de 3de afdeling van de zondagreeks. Na afloop van de competitie organiseert zij jaarlijks haar Lentetornooi. Op 9 mei jl. vond al de 12de editie plaats. Opvallend aan deze liefhebbersclub-van-het-zuiverste-water is dat de leden een (h)echte club vormen, waar samenhorigheid en vriendschap de plak zwaaien. Het huidige bestuur bestaat uit voorzitter Etienne Van Bogaert, secretaris Jan Verschooren, penningmeester Dirk Van Britsom, spelersafgevaardigde Christophe Van Praet, Julien Seghers en Danny Van Den Bosch (trainer).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.