Vandaag is het 65 jaar geleden dat de eerste aflevering van “Schipper naast Mathilde” op de Vlaamse televisie werd uitgezonden.

Ondanks het feit dat “Schipper naast Mathilde” een legendarische serie was (185 afleveringen op negen jaar!), was het toch niet de eerste serie op de Vlaamse televisie, dat was wel “De familie Bluts” uit 1954, die vroegtijdig werd afgevoerd omdat prille TV-kijkers, die normaal gesproken al content waren dat er iets bewoog, zelfs hierin hun gading niet meer konden vinden.
Zoals de meeste TV-uitzendingen uit de pioniersperiode werden de afleveringen live uitgezonden zodat er haast geen beeldmateriaal meer bestaat van “Schipper naast Mathilde” en al helemaal niets van “De familie Bluts”.
Het soort humor dat in “Schipper naast Mathilde” wordt gepresenteerd (vrijblijvend, een beetje oubollig, gemengd met sentimentaliteit), zal uiteindelijk model blijken te staan voor vele jaren later. Of om het duidelijker te zeggen: zoveel verschil is er nu ook weer niet tussen de Schipper en de Collega’s of de Kampioenen b.v.!
De scenario’s waren meestal van de hand van Anton van Casteren, maar zelfs Gerard Walschap voelde zich niet te min om af en toe een bijdrage te leveren (“De exploten van kapitein Matthias Biebuyck” in 1955).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.