Trombonist Marc Godfroid (foto YouTube) viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

Marc Godfroid, de leider van de jazz-afdeling van het Gentse conservatorium, werd in 1995 door Sabam onderscheiden met een Gouden Django, een jazz-trofee die uiteraard verwijst naar de legendarische Belgische jazz-gitarist Django Reinhardt (Gent was met de betreurde saxofonist Philippe Venneman overigens de eerste om een jazz-afdeling aan haar leergangen toe te voegen). Samen met Godfroid werd Philip Catherine onderscheiden, wat meteen bewijst dat deze prijs is weggelegd voor uitgelezen vertolkers.

Deze broer van Stéphane studeerde aan de muziekacademie van Geraardsbergen zowel klarinet als trombone. Voor dat laatste instrument haalde hij in 1981 zijn Eerste Prijs aan het conservatorium van Gent. Dat jaar werd hij ook lid van de BRTN-Big Band en van Eurojazz, het jeugd-jazzorkest van de Europese Gemeenschap. Een jaar later werd hij ook lid van het Tony Bauwens Sextet. Sinds 1986 is hij leraar aan het conservatorium van Gent, leidt hij zijn eigen Big Band 86 en de fanfare Sinte-Cecilia van Geraardsbergen. In 1990 maakte hij met het orkest van Caravelli een tournee door Japan. Samen met de andere Belgische trombonist Phil Abraham en pianist Michel Herr vormt hij een trio dat in 1994 een concert gaf in het kader van Jazz in ’t Park. Op zaterdag 10 februari 1996 leidde hij de Brass Consort Festiva bij hun jaarlijks concert in Cultureel Centrum De Herbakker. Solisten uit eigen rang waren Hilde Dhont en Marie-Anne Standaert.
Omdat ik nog een paar korte nota’s heb over andere trombonisten, voeg ik deze hierbij. Vooraf moet ik nog vermelden dat ik het in mijn artikel over jazz uiteraard heb over die andere trombonist Glenn Miller en in dat over Zweedse muziek over Christian Lindberg.
Gunter Carlier studeerde trombone en kamermuziek aan het Lemmensinstituut. In het seizoen 1990-91 was hij trombonist in het European Community Youth Orchestra o.l.v. Abbado. Ook (als free-lancer) lid van het orkest van de Vlaamse Opera en het Beaux-Arts Brass Quintet, waarvoor hij ook de arrangementen schrijft, b.v. Nabucco, de Sabeldans, Orpheus in de onderwereld en Musetta’s wals.
James Fulkerson is de leider van The Barton Workshop, een groep van hedendaagse muzikanten, die een beetje tegen de popmuziek aanleunen. Net zoals Diamanda Galas werken zij b.v. soms samen met John Paul Jones van Led Zeppelin. Op 24 november 1994 waren zij te gast in de Logos Tetraeder waar zij in het kader van November Music o.a. werk brachten van Morton Feldman. Ze creëerden er ook de tweede symfonie van James Fulkerson zelf.
Kees Van Hage is een trombonist die in 1992 als literator debuteerde met het boek “Verstreken jaren” over… een Duitse viool, vanaf haar bouwjaar 1840 tot 1990, één jaar na de Wende.

Referenties
Ronny De Schepper, Marc Godfroid in ’t park, Het Laatste Nieuws 23 augustus 1994
Ronny De Schepper, Barton Workshop, Het Laatste Nieuws 24 november 1994
Ronny De Schepper, Jazz-studenten geven concert, Het Laatste Nieuws 16 februari 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.