Zondag 10 mei 2015 is een datum die de stripwereld zal onthouden. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz opende toen tijdens een feestzitting op het gemeentehuis de Doornwijk, de eerste verkaveling in ons land waar de straten genoemd zijn naar stripfiguren. Ruim 130 genodigden woonden het gebeuren bij. De minister besloot zijn feestrede als volgt: ‘In Temse – meer en meer de Vlaamse stripstad bij uitstek – is alles mogelijk. In elk geval plaatst dit initiatief Temse nog duidelijker op de Vlaamse, Belgische en – waarom niet – Europese stripkaart. Zodat het misschien straks een plek zal krijgen tussen andere stripsteden als Brussel, Angoulême, Turnhout of Charleroi. Wordt ongetwijfeld vervolgd.’

emaildoornwijk02

Het onderwerp ‘Temse, stripgemeente’ werd door burgemeester De Ryck toegelicht. Hij verwoordde tevens zijn verbazing over het feit dat Temse de eerste gemeente is die straatnamen naar stripfiguren noemt. De strip heeft immers sinds WO II verworven recht verkregen in binnen- en buitenland, met oplages die in de ontelbare miljoenen lopen. De striphelden maken deel uit van het collectief geheugen en erfgoed. Tegelijk bracht hij hulde aan de geestelijke vaders, die hij ‘meesters in hun vak’ noemde.
Freddy Verbeke, schepen van Ruimtelijke Ordening, schetste de evolutie van de visie van het gemeentebestuur op ruimtelijke ordening en gaf toelichting bij de Doornwijk.
Raoul De Graeve, voorzitter van de Culturele Vereniging Spirit, stelde het luxe-album ‘Stripfiguren vereeuwigd in straatnamen Doornwijk Temse’ voor en reikte de eerste exemplaren uit aan de minister, de burgemeester en Paul De Nil, stichter-patriarch van IMWO-INVEST.
Het geheel werd stijlvol gepresenteerd door Rita Heerwegh, voorzitter van Toerisme Temse.

De Doornwijk, een (bij gewestplan) woonuitbreidingsgebied tussen Doornstraat, gewestweg N16 en Kleine Dweersstraat, is een realisatie van IMWO INVEST NV (Temse), de onderneming van de familie De Nil, die over heel ons land actief is, ook in Frankrijk en Slowakije.
De oppervlakte bedraagt 10,25 ha en voorziet meer dan 200 woongelegenheden, waarvan 10% sociale woningen. De wijk wordt gerealiseerd in 2 fasen. De eigenaars zijn vrij in het kiezen van architect en aannemer.
De eerste bouwvergunning werd afgeleverd op 3/2/2014. De eerste bewoner werd op zijn adres in de Jommekelaan ingeschreven op 4/4/2015.
Het dossier wordt vanuit het gemeentebestuur opgevolgd door Freddy Verbeke, schepen van Ruimtelijke Ordening.

Er zijn 9 straten. Gezien het een nieuwe wijk betrof, werd uitgekeken naar een gezamenlijke noemer. Daarbij werd oorspronkelijk gedacht aan striptekenaars, maar omdat straatnamen enkel kunnen worden toegekend aan overleden personen werd daarvan afgezien. De keuze werd mede bepaald door het akkoord van de rechthebbenden.
In de gemeenteraadszitting van 25/8/2014 werden de namen definitief vastgelegd. De zijstraten van de hoofdlaan (= Stripfigurenlaan) werden genoemd naar Suske & Wiske, Nero, Jommeke, De Kiekeboes, Smurfen, De Rode Ridder, Piet Pienter en Bert Bibber en Fretalop (de draak die Temse teisterde in de 14de eeuw).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.